Високопоставен руски официален представител днес обвини САЩ, че оказват натиск

...
Високопоставен руски официален представител днес обвини САЩ, че оказват натиск
Коментари Харесай

Рябков обвини САЩ в натиск по случая със задържания репортер от Уолстрийт джърнъл

Високопоставен съветски формален представител през днешния ден упрекна Съединени американски щати, че оказват " напън и закани " против Москва във връзка с случая със арестувания кореспондент от " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович, предава, като се базира на съветския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Рябков съобщи, че Москва ще пренебрегва сходни тактики, само че не посочи какъв тъкмо е бил хипотетичният напън.

Гершкович беше задържан през март по обвинявания в шпионаж, които той и вестникът му отхвърлят. Съединени американски щати настояват, че задържането му е непозволено и желаят той да бъде освободен.

" Диалогът планува търсене на някакви решения. От американска страна ние виждаме само опити за напън и закани. Това не е методът за водене на разговор ", съобщи Рябков. Той добави, че Русия ще реши дали да удовлетвори настояванията за консулски достъп до Гершкович " в спокойна работна атмосфера, без значение от опитите на американците да упражнят този или оня напън ".

Миналия месец Москва отхвърли искане от страна на американското посолство за достъп до Гершкович, откакто Вашингтон оказа да издаде визи на група съветски публицисти, прикрепени към делегацията в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк на съветския министър на външните работи Сергей Лавров, написа Българска телеграфна агенция.

Отношенията сред Москва и Вашингтон доближиха дъното след началото на съветската инвазия в Украйна. Арестът на Гершкович е първият случай от 1986 година насам, в който американски кореспондент е упрекнат в шпионаж в Русия. Този ход е необятно обсъждан от Запада като опит от страна на Москва да се снабди с разменна монета за освобождение на пандизчия, показва Ройтерс. Рябков съобщи, че възможна замяна на пандизчии би могла да бъде премислена едвам откакто съдът се произнесе по делото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР