Високопоставен общински чиновник във Варна купува на добра цена 10

...
Високопоставен общински чиновник във Варна купува на добра цена 10
Коментари Харесай

Бащата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев купи 10 дка гора край язовир, ремонтира пътя до имота с пари от ЕС, а после го прегради – бил частен

Високопоставен общински служител във Варна купува на добра цена 10 дка гора край брега на дребен язовир единствено на двайсетина километра от града. Година по-късно съсобственици в парцела стават още трима души, двама от тях са с известни семейства, написа "Дневник ". Общинският път до новия им парцел е ремонтиран с европейски средства, а по-късно част от него е заградена, с цел да спре достъпът до частния терен. Според административния диалект тази история е "документално чиста ". Но

Действителността, скрита зад документите е напълно друга.
На 25 април 2017 година шефът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване " във Варна Петър Гърбузов придобива терена от 10 дка на брега на язовир "Здравец " за 20 хиляди лева Имотът е продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него вземат участие единствено двама претенденти. Гърбузов печели наддаването с едвам 1000 лева по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място.
Година откакто е станал притежател на гората в чашата на бент. "Здравец, Петър Гърбузов взема решение да продаде три четвърти от нея, а двама от

купувачите се оказват напълно не инцидентни
Първият е Йордан Радев, татко на евродепутата Емил Радев (ГЕРБ). Вторият - Иван Балабанов, е татко на ръководителя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ). Купувач на трета идеална част от терена е Мариан Иванов, водач на зам.-кмета на Аврен Боян Георгиев. Неговият сектор е значим - "Инвестиционна политика, устройство на територията, общинска благосъстоятелност и превоз ". Оставащите 2 дка от гората остават за Петър Гърбузов.
Случайно или не, паралелно със договорката по продажбата на общинската гора на брега на бент. "Здравец " Общинският съвет и локалната администрация в Аврен бързо придвижват и друга, демонстрират документи, с които "Дневник " разполага. Тя е за отдаването на язовира на концесия. Решението за това е взето на 18 август 2018 година в интерес на сдружението "Варна фишинг ", учредено единствено година по-рано и

единствен участник в тръжната процедура
Договорът е подписан за период от 30 години, а концесионното заплащане е в размер малко над 2.6 хиляди лева без Данък добавена стойност. Общият размер на вложенията, които би трябвало да бъдат направени в язовира за целия интервал на концесията е към 116 хиляди лева, или по към 4 хиляди лева на година.
Имотът, в който в този момент съсобственици са бащите на евродепутата Емил Радев и ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, граничи с терен частна държавна благосъстоятелност (което значи, че може да бъде обект на разпоредителни сделки) с размер към 1.5 дка. В него се намира изоставена триетажна сграда, също частна държавна благосъстоятелност, със застроена повърхност от 202 кв. м. Нейното предопределение съгласно кадастралните регистри е за "курортно-туристическа активност ". До този парцел, а и до прилежащия, в който притежатели са Радев и Балабанов, води общински път.
Само година откакто двамата влизат във притежание на терена си край бент. "Здравец ", за рехабилитацията на пътя е подписан контракт на стойност близо 338 хиляди лева От тях 85% са европейско финансиране, обезпечено от Фонда за морско дело и риболовство. Целта на плана за ремонта на пътя е "Изграждане на налична инфраструктура за дейно потребление, развиване и разпространение на рибарската област ".

Очевидната детайлност
в този план обаче е, че с изключение на до държавния парцел, пътят, ремонтиран с европейско финансиране, свършва и в терена на Радев и Балабанов. А инспекция на "Дневник ", осъществена в края на предходната седмица, откри, че последните към 150 м от общинския път са заградени. Поставената предупредителна табела гласи "Влизането на външни лица - строго неразрешено ".
Според кмета на с. Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ) заграденият път бил изцяло неправилен, защото по него можело да се стигне единствено до рушащата се държавна постройка за "курортно-туристическа активност ". А тя била рискова за живота и здравето на хората. Освен това през парцела, в който тя се намира, имало достъп до брега на към този момент концесионирания бент. "Здравец ", чийто концесионер имал цялостното право да не позволява никого до него поради непрекъснатите обири на риба. По тази причина Манолов не виждал никакъв проблем в поставената бариера, която стопира достъпа до пътя, който е обществена общинска благосъстоятелност.
В обобщение цялата тази

поредност от инцидентни съвпадения обрисува следната поредност:
Родителите на един евродепутат и един ръководител на общински съвет в третия по величина град в страната - и двамата деятели на ГЕРБ, почитан общински чиновник във Варна и водач на зам.-кмет си поделят 10 дка общинска гора против 20 хиляди лева Пътят, който води до нея, е ремонтиран по план за 338 хиляди лева с европейско финансиране, само че е блокиран за нежелани гости. А язовирът, който мие брега на към този момент частната гора, е предан на концесия за 30 години.
В огледалото на обществената симулативност, зад която е ръководена страната, картината на протичащото се край бент. "Здравец " е идилична. Тя даже изобразява обществена ангажираност, дейна грижа за децата, само че и за възрастните.
Докато отговаряше на въпроси за покупко-продажбите с общински парцели, заградения път, кой има достъп до него и кой не, кметът на с. Аврен Емануил Манолов описа и следното: "На 6 юни направихме лятно учебно заведение край язовира. Учихме 120 деца по какъв начин да ловят риба и по този начин ще продължим през цялото лято. За пенсионерите също ще организираме такива спортни риболови, тъй като и те имат интерес. "

Снимки: "Дневник "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР