Високоотговорната дейност на българските учени е основата, върху която се

...
Високоотговорната дейност на българските учени е основата, върху която се
Коментари Харесай

Радев: Образованието и науката трябва да се развиват като стратегически национален приоритет

" Високоотговорната активност на българските учени е основата, върху която се гради конкурентноспособна и сполучлива стопанска система ", съобщи президентът Румен Радев в словото си на тържественото заседание, отдадено на 75 години от основаването на Съюза на учените в България.

По думите на президента образованието и науката са хубавичко основа, на която следва да се развива бъдещото потомство българи, което би трябвало да гради демократично и просветено общество в съвременна и просперираща страна.



Президентът акцентира, че образованието и науката би трябвало да се утвърждават като стратегически народен приоритет и освен като целево финансиране, а като съвременна визия за стопански и културен напредък на нацията.

„ Наша обща задача е да се борим за отмерено систематизиране на просветителния и научния капацитет, просветителната и научна инфраструктура и проучвателен стратегии в общото европейско пространство. Защото без това ние не можем да реализираме социално-икономическо доближаване с напредналите европейски страни “, сподели президентът.

Държавният глава Румен Радев означи значимостта на Съюза на учените в България за одобряване на високите стандарти и морал в науката.

Вече седем десетилетия организацията е мечтан и почитан сътрудник на Българска академия на науките, на университетите, на водещи европейски и международни научни институции.

„ Успяхте да разкриете клонове и секции на всички места в страната, които провеждат значими събития и разпалват искрата на науката измежду младежите и работят безрезервно за вашата родолюбива идея “, уточни президентът Румен Радев.

Президентът поздрави учените за всеотдайната и виновна работа в работа на обществото и за насърчаване и подсилване на университетския потенциал на страната.



„ Съюзът продължава своята дейна активност в динамична политическа и икономическа конюнктура. Въпреки не до такава степен нужната и мечтана от вас поддръжка на страната, вие продължавате да притегляте нови членове и да откликвате на публичния интерес, тъй като имате идея - знанието да бъде в интерес на цялото ни общество “, означи Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев връчи на ръководителя на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова почетен знак на президента за повсеместен принос на Съюза за развиването на науката и образованието в България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР