Високо напрежение на най-високо ниво между Индия и Канада заради

...
Високо напрежение на най-високо ниво между Индия и Канада заради
Коментари Харесай

Напрежение между премиерите на Индия и Канада заради убийството на сикхски лидер

Високо напрежение на най-високо равнище сред Индия и Канада поради убийството на сикхски водач в Британска Колумбия.

Премиерът Джъстин Трюдо разгласи по-рано, че има достоверна информация, че сътрудници на индийското държавно управление са свързани с закононарушението и заради тази причина страната е експулсирала почитан чиновник на индийското разузнаване.

Хардееп Сингх Ниджар бе убит пред сикхски храм в град Съри, Британска Колумбия, на 18 юни. Той поддържаше настояването на сикхите в родната си Индия да основат лична страна с името Халистан .  Ниджар бе жигосан от индийските управляващи като " терорист ".

Веднага по-късно министерство на външните работи на Индия отхвърли обвиняванията на канадския министър председател Джъстин Трюдо за индийска диря в убийството  като " неуместни и стимулирани ", съобщи Асошиейтед прес.

Дипломатическото ведомство популяризира изказване, в което показва, че на неотдавнашната среща на върха на Г-20 Трюдо също е отправил такива обвинявания към индийския министър председател Нарендра Моди .

" Подобни голословни изказвания целят да изместят фокуса от халистанските терористи и екстремисти , които са получили леговище в Канада и не престават да заплашват суверенитета и териториалната целокупност на Индия ", се споделя в текста. Индия е обезпокоена от бездействието на канадското държавно управление, акцентира министерството.

Междувременно Вашингтон изрази угриженост от изявлението на Трюдо .

" Дълбоко обезпокоени сме от твърденията… на премиера Трюдо. Оставаме в непрекъснат контакт с канадските ни сътрудници. От сериозно значение е канадското следствие на продължи и причинителите на бъдат изправени пред правораздаването ", съобщи Ейдриън Уотсън, представител на Съвета по национална сигурност към Белия дом.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР