Високите температури през юли повишиха нивата на озон в атмосферния

...
Високите температури през юли повишиха нивата на озон в атмосферния
Коментари Харесай

Високите температури вдигнаха нивата на озон в атмосферния въздух в Русе

Високите температури през юли покачиха равнищата на озон в атмосферния въздух в Русе. През втората половина на юли АИС „ Възраждане “ е записала 7 превишения на осемчасовата норма от 120 мкг/м3 (микрограма на пространствен метър), която е една от трите правила, записани в профилирана разпоредба. Другите две са - приблизително часова стойност от 240 мкг/м3 (измерени през три поредни часа) и приблизително часова стойност от 180 мкг/м3. И двете не са превишавани за интервала. Установените концентрации, в това число и превишенията на осемчасовата норма на озона, не биха могли да окажат въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

Озонът е газ, който се среща в горната част на атмосферата на 30 - 50 км над земната повърхнина и в приземния въздушен пласт. Естествените фонови стойности на озона във въздуха са към 30 мкг/м3, само че могат да стигнат доста по-високи стойности (напр. 120 мкг/м3).

През юли няма нито едно превишение на средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона, без значение от записания транспорт на пясък от Сахара. От началото на годината досега са регистрирани единствено 11 превишения на този атмосферен замърсител, които са регистрирани през отоплителния интервал.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР