Събитията на река Сена отново бяха отменени, подновявайки съмненията относно плана за олимпийските игри в Париж

...
Високите нива на замърсяване на водата в река Сена накараха
Коментари Харесай

Високите нива на замърсяване на водата в река Сена накараха две плувни състезания да бъдат отменени през уикенда, след като други две бяха успешно проведени в четвъртък и петък. Една година преди Олимпиадата в Париж през 2024 г. организаторите казват, че няма план Б за плувни състезания, които ще се проведат в реката.

 

„Винаги се гмуркам с [една] отворена уста. Няма да е смешно, ако утре сутрин се събудя с... каквото и да е“, каза триатлонистът Кристиан Блуменфелт пред репортери в сряда, 16 август, преди да скочи в река Сена в Париж. 

Спортистите тестваха водата в сряда, за да получат свикнали с речните течения преди четиридневни тестови събития по триатлон преди Олимпиадата в Париж през 2024 г., по време на които ще се проведат множество състезания по плуване в реката.  

Състезанията имаха частичен успех за организаторите. Триатлоните за жени и мъже продължи, както беше планирано в четвъртък и петък, преди етапите на плуване да бъдат отменени за паратриатлона и смесените щафети през уикенда, след като бяха открити високи нива на бактерии E.coli в речната вода. 

Резултатите от тестовете за качество на водата показаха „ значителни несъответствия” в часовете, водещи до събитията в събота, се казва в изявление на организаторите. 

Качеството на водата не предлага „необходимите гаранции”, заяви организационният комитет на Олимпиадата в Париж и ръководният орган Световен триатлон.

Анулиранията дойде само две седмици след като състезанията за Световната купа по плуване в открити води през 2023 г. също бяха отменени поради високите нива на замърсяване в Сена.

И все пак организаторите на Париж 2024 г. настояват, че състезанията по плуване в открити води могат – и ще се провеждат – в реката по време на игрите.

„Ще останем на това изключително място, каквото и да се случи“, каза Тони Естанге, ръководител на организационния комитет на Париж 2024 и бивш шампион по кану. „Искаме да запазим тази амбиция.“ 

Там е една малка отстъпка: планът за действие при извънредни ситуации ще позволи отлагането на олимпийските състезания по плуване с няколко дни, ако качеството на водата не е на ниво.

„Значителен напредък“ 

Къпането в Сена е забранено от 1923 г. – въпреки че някои решителни плувци в открити води продължиха практиката във водните пътища на френската столица.

Обещанията за възстановяване на качеството на водата датират от 1990 г., когато тогавашният кмет на Париж Жак Ширак - по-късно френски президент - се зарече, но не успя да направи Сена отново безопасна за плуване.

Планът за олимпийски и параолимпийски атлети да плуват в Сена е най-известният знак за последните усилия на кметството на Париж за почистване на реката.

Най-големите рискове от замърсяване сега идват от проливни дъждове, които могат да причинят преливане на парижката канализационна система и да бъдат изхвърлени в Сена, замърсявайки я с фекални бактерии E.coli и Enterococcus.

Състезанията по плуване по-рано през лятото бяха прекъснати от нивата на дъжд, които достигнаха четири пъти над обичайната средна стойност, каза Кристоф Ноел дю Пейра, началник на персонала на регионалните власти на Париж.

„Предстои ни още много работа през 2024 г. . . да можем да се изправим пред изключително време като това, което познаваме в края на юли и началото на август.“

Причината за високите нива на бактерии във водата в събота и неделя обаче все още се проучва. „Към днешна дата все още не сме намерили обяснение“, каза пред АФП Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж, отговарящ за спорта и олимпийските игри.   

Инвестиция от 1,4 милиарда евро в управление на отпадъчни води от държавните и местните власти постигна „значителен напредък“ през последните години и преливането на замърсена вода в Сена е намалено, казват организаторите на Олимпиадата.

Допълнителната инфраструктура все още е в процес на работа, включително гигантски подземен резервоар в Париж, който ще съхранява излишната вода по време на бури така че да не се разлее необработена в реката и може да бъде третирана по-късно. 

Въведена е и обширна система за тестване на водата, за да се гарантира безопасността на спортиста, включително ежечасно вземане на проби и лабораторни тестове, според кметството на Париж.  

„ риск“ от плуване в открити води  

Ако олимпийското състезание по триатлон може да се проведе по план, маршрутът ще покаже някои от акцентите на френската столица.  

В четвъртък и В петък атлетите се гмурнаха в реката от плаващ понтон, над който се виждаха златни статуи на моста Pont Alexander III от 19-ти век, за да преплуват две обиколки през сърцето на столицата, покрай известни паметници, включително Grand Palais и Place des Invalides.

След това велосипедните и бягащи маршрути ги отведоха по булевард Шанз-Елизе и покрай музея Орсе на брега на Сена.

В четвъртък някои състезатели бяха поразени от величието на заобикалящата ги среда.

Това беше „специално място“, каза американската триатлонистка Кейти Заферес.

„Това е великолепно събитие, всички са толкова щастливи да се състезават тук“, каза французинът Касандре Богран, който се класира втори в надпреварата. Триатлонистката не беше обезпокоена от потапянето си в реката. „Свикнали сме да плуваме в много по-лоши води.“

Британката Бет Потър спечели състезанието в четвъртък. Попитана след състезанието дали е загрижена за риска от замърсяване, тя каза: „Твърде рано е да се каже. Може би ще се разболеем, никога не се знае“, преди да добави, „Надявам се, че не, но това е рискът, който поемате, плувайки в открити води.“

(С AFP, AP и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР