Високите наемни цени и липсата на качествени площи карат част

...
Високите наемни цени и липсата на качествени площи карат част
Коментари Харесай

Българският бизнес масово наема складове в Румъния

Високите наемни цени и неналичието на качествени площи карат част от българския бизнес да наема складови площи в прилежаща Румъния и да обслужват бизнеса си в България от там. Това излиза наяве от изследване на консултантската компания Colliers на пазара на логистични и индустриални парцели през второто полугодие на 2023 година

Ако тази обстановка се резервира, се чака наклонността да продължи, с оглед желанието на търговците да усъвършенстват разноските си. Същевременно световните вериги на доставки не престават своето развиване към по-нискорискови дестинации. В този подтекст страната ни е добре позиционирана и има добър късмет да се възползва “, споделят анализаторите.
Индустриални площи
Наличните съвременни логистични и индустриални площи в София доближиха 1 376 000 кв. м към края на 2023 година Това съставлява минимално нарастване с 8 000 кв. м по отношение на миналата година, което е резултат от висока себестойност на строителство, както и преквалифициране на някои обекти от клас B в клас C, които попадат отвън обсега на статистиката на Colliers.

В столицата модерните планове в деен градеж са над 75 300 кв.м, като за част от тях към този момент има подписани контракти за наем. Незаетите площи спадат до рекордно ниски стойности и към края на интервала доближават към 4.3%.

Търсенето отбелязва доста високо равнище през миналата година, съгласно най-новия отчет на Colliers. То е разпределено по браншове, както следва: 32% от размера се дължи на компании в областта на логистика и 3PL, следвани от търговия и произвеждане (с по 20%) и търговци на бързооборотни артикули (18%). Останалите 9% са разпределени в секторите строителство, електроника и дистрибуция.
Какви са наемите?
Наемните равнища бележат растеж до приблизително 5.5 евро на кв.м на месец за хранилища клас А и към 4 евро за клас В.

Тази наклонност на покачване на наемните равнища е в резултат на високото търсене и неналичието на първокласен артикул и се чака да се резервира, споделят анализаторите.

Позитивно е, че към края на миналата година се записва утешение на строителните разноски, които записаха доста нарастване след началото на войната в Украйна и бях съществена причина вложителите да стопират строителните си планове, заради невъзможността да реализират доходност на плана.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР