Високи градуси в края на октомври, на места дори до

...
Високи градуси в края на октомври, на места дори до
Коментари Харесай

Дървата за огрев с шокиращи цени! Хората се връщат на село за зимата

Високи градуси в края на октомври, тук-там даже до 28 над нулата денем. Болшинството от родопчани завършиха със зареждането с дърва за отопление за зимния сезон, макар цените. Рекордните 400 лв. за звук доближиха те на прага на новия зимен сезон. Кубикът през лятото бе сред 130 и 150 лв.. Възможно е и ново повишаване в разгара на зимата. Обичайното трупане на палети за разтрошаване и мостра за подпалки също не стопира, написа 24rodopi.

Двойната цена за тока отпадна като опция, най-малко към този миг. Доста родопчани обаче се замислят за разновидности при усложняване на обстановката.
-->
„ Вдигне ли се цената на електрическата енергия, стигне ли ми сметката за ток 300 лв. на месец, отпътувам за село. Там ще прекарам зимата. Дърва има, на свещ, в случай че би трябвало. Ще пътувам до града за работа и след това се прибирам “, разкрива проекта си за идващите месеци пред екип на „ Родопи voice “ гражданин на Кърджали. По думите му, доста негови сътрудници, другари, родственици, са се замисляли превантивно дали да не съберат фамилии от три генерации в едно жилище, с цел да изкарат сезона, пестейки.

„ Вариант е да отидем в жилището на тъщата. Тя е на дърва. Заредил съм я за зимата. Мазето е цялостно. Аз и фамилията ми сме на ток. Ако стане непостижимо, ще се пренесем при нея до пролетта “, споделя мъж на 50 години от регионалния град.

„ Много мъчно бе зареждането за този сезон. Дърва нямаше, напряко с връзки трябваше да се сдобием. Тук зимата е 6 месеца, приключен си без твърдо гориво за отопление. А, в случай че токът нарастне, става ужасно “, разяснява на собствен ред смолянчанин, приготвил тринадесет кубика дърва преди огромния мраз. Колебае се с безапелационна оценка дали ще му стигнат. Надява се на мека зима.

„ Ние сме огромен експортьор на ток, не знам за какво тази тематика за нарастването въобще се разяснява в страната. Защо се случва. Кой измисли тези свободни пазари? За какво са ни някакви зелени покупко-продажби? И по този начин сме зле, а какво желаят още да ни причинят? “, пита 38-годишен гражданин на дребен родопски град.

„ Не знам по какъв начин ще се оправим със сметките през тази зима. През лятото бяха двойни. Пестихме от климатици, с цел да употребяваме 2/3 от хладилните витрини. Много е мъчно и нека не се стигне до затваряне “, пък споделя магазинер от района. Малкият хранителен търговски обект се работи от цялото семейство. Единствен източник на приходи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР