Високата цена на тока, която индустриалните предприятия трябва да плащат

...
Високата цена на тока, която индустриалните предприятия трябва да плащат
Коментари Харесай

Работодатели заплашват да замразят заплатите заради увеличението на тока


Високата цена на тока, която индустриалните предприятия би трябвало да заплащат поради повишените цени на свободния пазар, ще ограничи растежа на заплатите през тази година. Това сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, пред Канал 3. По неговите думи предстоящият по-рано двуцифрен растеж няма да се осъществя поради „ безусловно ненормалната “, по думите му, обстановка в енергетиката ни.

Той даде образец с цената на електрическата енергия, която предприятията, които той ръководи, са платили през декември – с 10% нагоре. „ Ако предприятието да вземем за пример плащаше до момента 100 000 лева, в този момент фактурата за електричество бе с 10 000 лева повече “, изясни той. Според него е неуместно да има рецесия в българската енергетика, цените на тока да са двойно по-високи, без да има недостиг на индустриални мощности.

Според него в енергийния бранш има държавен картел. „ Това е безапелационен факт. Подали сме тъжба до Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) по този въпрос, на пазара преобладават държавните производители с 82% дял, цените, по които продават, са 2 пъти по-високи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един преобладаващ състезател като Българския енергиен холдинг (БЕХ) с трите му сдружения, това не е същински пазар. Има монопол на борсата, само че КЕВР, кой знае за какво, не следи. Цената на борсата в действителност се дефинира от монополист-продавач “, безапелационен е той.

Припомняме, чеенергийната борса у нас работи в тези условия през последните две години и бизнесът до в този момент нямаше нищо срещу този монопол на БЕХ при доставките. От началото на тази година към този момент освен държавните, само че и ВЕИ централите продават ток на енергийната борса. Електроенергията от зелените централи обаче е по-скъпа и на бизнеса напълно не е преференциално да купува екологичния ток.

Велев подсети, че има европейски правилник за бистрота и интегритет на пазарите на електрическа енергия, с цел да може по веригата всеки да получи рационална облага и тази верига да се ръководи в полза на крайния консуматор. „ У нас е в полза на всеки различен, единствено не и на крайния консуматор “, счита той.

Според ръководителят на АИКБ монополът на БЕХ е едната част от казуса. Другата, съгласно него, са преференциалните изкупни цени, които получават „ американските централи “. „ Това нещо би трябвало да се поеме от бюджета, в случай че не могат да се скапват тези контракти. Те трябваше да се скапват още преди 3 години “, сподели Васил Велев.

По думите му проблемите освен не се позволяват, само че и се изострят. „ Инвестиционната среда у нас се утежнява - това е реалност. Инвестициите понижават, това го регистрира и Европейската комисия в своите отчети. Тук не приказваме единствено за задграничните вложения, които също понижават, приказваме и за локалните вложения - това е статистически факт. Въпросът е по какъв начин да променим тази обстановка “, сподели Велев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР