Високата популация на комари може да се окаже основната причина

...
Високата популация на комари може да се окаже основната причина
Коментари Харесай

Комарите край Дунав възможна причина за чумата по свинете

Високата популация на комари може да се окаже главната причина за проникването на африканска чума по свинете в свинефермите край река Дунав това лято.

Това разгласи шефът на най-големия свинекомплекс в Русенско доктор Христо Стойков пред Българска национална телевизия. Специалисти от Испания също изследват има ли връзка сред комарите и разпространяването на вируса у нас.

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 свине поради чумата през лятото. Според доктор Христо Стойков обаче изобщо не е инцидентно, че са наранени всички ферми, които са на към 10 км от река Дунав.

" Работим сега с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка сред експлоадирането на чумата в 8 индустриални ферми за къс интервал - може да са комари, може да са някакви други летящи инсекти ", означи Стойков.

Затова и той упорства битката с комарите да стартира още преди пролетта. Официалната позиция на управляващите обаче е, че човешкият фактор и дивите свине са основните виновници за огнищата на африканска чума у нас.

Заместник регионалният шеф на Русе Свилен Иванов посочи, че към този момент формалната позиция е човешка неточност. " Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10 ", акцентира той. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР