Вирусите, за които отдавна се смяташе, че са източник на

...
Вирусите, за които отдавна се смяташе, че са източник на
Коментари Харесай

Учените са научили вирусите да търсят и унищожават бактериите в тялото ни

Вирусите, за които от дълго време се смяташе, че са източник на проблеми, могат да станат наши съдружници във войната против супербактериите с помощта на революционни проучвания.

Всички знаем, че от вирусите не би трябвало да се чака нищо положително, а последната пандемия беше единствено удостоверение за това. Но учени от Швейцарското висше техническо учебно заведение в Цюрих (STHZ) са разкрили нов, евентуално мощен метод за потребление на вируси за разкриване и битка с бактериални инфекции, написа New Atlas.

Говорим за бактериофаги - вируси, които нападат характерно бактериите. Въпреки че те бяха считани за обещаващ способ за битка с инфекциите преди повече от 100 години, откриването на антибиотици като пеницилина забави тяхното проучване. Въпреки това през днешния ден, когато бактериите стават все по-устойчиви на антибиотици, ползата към бактериофагите още веднъж нараства.

Сигурно сте се чудили по какъв начин бактериофагите идват на помощ на тялото ни? Изследователи от VTSHC и университетската клиника Balgrist са ги употребявали за диагностициране и лекуване на инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища (UTI). Обикновено лишава няколко дни, с цел да се разпознават характерните бактерии, причиняващи UTI (често E. coli, Klebsiella или ентерококи). В резултат на това лекарите от време на време предписват антибиотици, без да знаят дали ще бъдат ефикасни против варианта на бактериите на пациента.

Но в това проучване всичко е станало доста по-бързо. Учените са модифицирали бактериофагите, тъй че проблематичните бактерии да излъчват светлинни сигнали, когато бъдат атакувани. Чрез инжектиране на тези модифицирани вируси в проба от урина, те съумяват да разпознават отговорната бактерия за по-малко от четири часа. Това разрешава на лекарите бързо да изберат най-ефективния антибиотик, който освен предизвиква възобновяване на пациента, само че и понижава риска от развиване на антибиотична устойчивост.

След това създателите още веднъж са модифицирали бактериофагите, тъй че да унищожават по-ефективно бактериите. След като нахлуят в тялото, фагите освен се възпроизвеждат, само че също по този начин създават протеини, известни като бактериоцини, които са изключително положителни в убиването на бактерии, даже устойчиви на екзекуторни вируси.

Това проучване допуска, че бактериофагите могат да се трансфорат в основни играчи в битката против опасността от разпространяване на супербактерии. За разлика от антибиотиците, които убиват както положителните, по този начин и неприятните бактерии безсистемно, тези вируси са доста характерни и са ориентирани към избрани бактерии.

Трябва да се означи, че това проучване е на ранен стадий и лечението с бактериофаг към момента не е намерила необятно приложение при хората. Екипът обаче възнамерява скоро да тества новия способ на лекуване в клинични тествания.

Изглежда, че тези дребни вируси могат да се трансфорат в мощни и ефикасни оръжия в битката ни с бактериалните инфекции.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Live Science
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР