Вирусите са най-разпространеният тип организми на планетата. Те ежегодно отнемат

...
Вирусите са най-разпространеният тип организми на планетата. Те ежегодно отнемат
Коментари Харесай

Пет от най-мистериозните вируси, които заплашват човечеството

Вирусите са най-разпространеният вид организми на планетата. Те годишно лишават живота на милиони хора. Учените настояват, че те даже еволюират. Ето пет от най-мистериозните вируси, които заплашват човечеството:

Безсмъртният вирус

Учени неотдавна откриха вирус, който безусловно е вечен. Той може да оцелее във вряща киселина, на ултравиолетова светлина, на топлота, изсушаване и ултравиолетова радиация. Учените възнамеряват да употребяват механизма на оцеляване на вируса за планиране на генна терапия.
 вируси iStock/Getty Images
Вирусът на Черната вдовица

Учените са разкрили вирус, чийто геном съдържа гена на отровата на паяка Черна вдовица. Той нападна членестоноги. Смята се, че „ отровните ” гени разрешават на вируса да проникне в клетките и по този начин да избегне имунната система на гостоприемника. Проучвания са посочили, че този вирус може да е отговорен на няколко огромни епидемии, избухнали в Африка и Арабския полуостров.
 Черната вдовица iStock/Getty Images-->
Вирус на хеморагична тресчица

През 2015 година в Южен Судан избухна мистериозна болест със признаци, сходни на ебола, само че доста по-смъртоносни. Симптомите са кървене, тресчица и повръщане. Повечето считат, че това е вирус, популяризиран от кърлежи или комари. Досега няма доказателства за предаване на вируса от човек на човек. Интересното е, че 75% от жертвите са на възраст под 20 години.
 вирус iStock/Getty Images
Вирусът на безплодието

Екип от италиански откриватели откри вирус от фамилията на херпесите, който може да е виновникът за безплодието на дамите. Вирусът предизвиква имунна реакция, вследствие на която утробата става него­стоприемна за ембриона.

Вирусът на сибирския исполин

Френски проучвателен екип откри великански вирус на 30 000 години в сибирския лед, който към момента е инфектиран. За разлика от множеството вируси, които нападат ядрото, сибирският вирус основава условия за репликация в цитоплазмата на гостоприемника.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР