Вирусът, който поразява нервната система на неродените бебета и може

...
Вирусът, който поразява нервната система на неродените бебета и може
Коментари Харесай

Американски учени проверяват могат ли да излекуват агресивен мозъчен тумор с... вируса зика

Вирусът, който поразява нервната система на неродените бебета и може да аргументи малформации и закъснение в развиването им, може също да се окаже и лекът за един от най-страшните и мъчно лечими типове болести при възрастните - нападателния мозъчен израстък, наименуван глиобластома. Това демонстрират ранните лабораторни опити на взаимен екип от учени от медицинските университети на Вашингтон и Калифорния, оповестени в журнала Experimental Medicine и представени от Би Би Си.

Епидемията от зика избухна в края на 2015 година в Южна Америка и бързо обхвана към 70 страни, причинявайки внезапен скок в броя на децата, родени с неврологични увреждания, микроцефалия и синдрома на Гилен-Баре. За здравите възрастни хора, вирусът другояче е безопасен, като провокира признаци като при грип и отминава за към седмица.

Експериментите с вируси като допустимо лекуване за рак не са оригиналност, само че за пръв път обект е вирусът зика. Американските учени решили да тестват резултата на вируса върху глиобластомни туморни кафези, които по принцип доста мъчно се отстраняват, и с изненада открили, че той ги открива и убива. Същото се случило и при опитите с човешка тъкан и с мишки - вирусът нападна непосредствено раковите кафези без да поврежда останалите здрави мозъчни кафези.

Има доста типове злокачествени формирания в мозъка, само че глиобластомата е измежду най-разпространените и най-трудните за лекуване, поради бързата скорост с която се развива и поради разпръскването на раковите кафези из мозъка, разяснява Би Би Си. Дори най-агресивните лекувания не работят при нея, тъй като злокачествените кафези не престават да се развъждат и популяризират в мозъка, а не могат да бъдат обхванати и убити едновременно. Вирусът зика обаче ги намира и унищожава.

Предстоят и опитите с хора, а учените са обнадеждени, че вирусът в действителност може да се окаже в интерес на човечеството, повече в сравнение с във щета. Американските експерти обаче възнамеряват първо да го модифицират, тъй че да не е болестотворен при опитите и евентуалното му създаване като лекарство. Междувременно поради обещаващите резултати до момента, Университетът в Кеймбридж също стартира сходно изследване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР