Виорика Дънчила вече не е премиер на Румъния. Естествено, че

...
Виорика Дънчила вече не е премиер на Румъния. Естествено, че
Коментари Харесай

Владимир Береану пред Фрог: Опитите да ограничи борбата с корупцията събориха правителството в Румъния

Виорика Дънчила към този момент не е министър председател на Румъния. Естествено, че главната причина за смяна на мнението на гласоподавателите са ужасяващите дейности на социалдемократите в опита им да лимитират битката с корупцията и въобще метода им на деяние.
Това съобщи пред Фрог Нюз журналистът Владимир Береану по отношение на вота на съмнение, който получи през днешния ден Румънското държавно управление. Ето какъв разбор и прогноза направи той:

Социалдемократите имаха доста сериозен въпрос – техният началник и този, който скрито ръководеше цялата страна, беше заплашен от затвор поради корупция. Той се опита, в продължение на две години и половина да трансформира законодателството, с цел да не влезе самият той в пандиза. Така, хем нанесе доста сериозен удар на битката с корупцията, хем не съумя да избегне пандиза. В момента Ливиу Драгняе в пандиза, а единствено преди един ден имаше решение на Конституционния съд, че няма никаква опция да излезе от там преди да излежи цялостната си присъда. Неговите дейности разклатиха страната и не реализираха главната си цел. По този мотив вотът беше против социалдемократите.

Протести в този момент няма да има, тъй като нещата вървят като резултат от митингите, които бяха до тук. Първо Драгня е в пандиза, а държавното управление на Виорика Дънчила падна. Това държавно управление беше неуместно, тъй като бе определено от самия Ливиу Драгня, с концепцията там да има човек, който той да управлява. Г-жа Дънчила бе определена надали не поради своята несръчност, а не с цел да бъде първокласен министър председател. Тя няма място в политиката, предизвикваше смешки и майтапи измежду публицистите съвсем всекидневно с нелепостите, които вършеше. Така че рухването на държавното управление е обикновено и е в резултат на всички митинги, закономерно е. Това е един резултат, който се реализира след митинги. Би трябвало и у нас това да се случи, само че очевидно ние нямаме нито митинги, нито това което имаме има някакъв резултат.

Още през вчерашния ден споделих по новините на Евроком, че през днешния ден ще падне държавното управление. Беше доста с напрежение гласуването, което беше скрито с бели и черни топки, които се броят най-после. Това е краен тип гласоподаване в Румънския парламент. Това се прави в случаи, когато въпросът е извънредно значим за страната. Търси се същинското мнение на депутатите, като обособени персони. По този метод се гласоподава постоянно при избор на съмнение, когато се взема доста значимо решение или се приема извънредно значим закон за страната.

Много бързо се намеси президентът Клаус Йоханис - още на следващия ден стартират договаряния, сред поканените от него партии в Народното събрание, за сформиране на ново държавно управление. Почти явно е, че няма да съумеят тези партии да сформират ново държавно управление. Най-вероятно резултатът от всичко това ще е решение за предварителни избори. Това значи, че президентът ще назначи краткотрайно държавно управление, чиято съществена задача ще е подържа страната и да я приготви за нови избори.

На тях социалдемократите ще изгубят и новото държавно управление ще бъде коалиция от опозиционните партии - най-много демократичната и новата партия, тази на студентите, на младежите, която се разви в Интернет. Тя получи на европейските избори 23%, тъкмо толкоз, колкото получиха и социалдемократите. Ще напомня, че на европейските избори социалдемократите паднаха от над 50% на парламентарни избори до 23%. Либералите получиха 26%. На нови избори ще се повторят тези резултати.

При всички случаи политиката в Румъния ще се промени радикално.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР