Виорика Дънчила вече не е премиер на Румъния. Естествено, че

Виорика Дънчила вече не е премиер на Румъния. Естествено, че ...

Владимир Береану пред Фрог: Опитите да ограничи борбата с корупцията събориха правителството в Румъния.

Виорика Дънчила вече не е премиер на Румъния. Естествено, че основната причина за промяна на мнението на избирателите са ужасяващите действия на социалдемократите в опита им да ограничат борбата с корупцията и изобщо начина им на действие.
Това заяви пред Фрог Нюз журналистът Владимир Береану във връзка с вота на недоверие, който получи днес Румънското правителство.  Ето какъв анализ и прогноза направи той:

 

Социалдемократите имаха много сериозен въпрос – техният ръководител и този, който тайно ръководеше цялата страна, беше застрашен от затвор заради корупция. Той се опита, в продължение на две години и половина да променя законодателството, за да не влезе самият той в затвора. Така, хем нанесе много сериозен удар на борбата с корупцията, хем не успя да избегне затвора. В момента Ливиу Драгняе в затвора, а само преди един ден имаше решение на Конституционния съд, че няма никаква възможност да излезе от там преди да излежи пълната си присъда. Неговите действия разклатиха държавата и не постигнаха основната си цел. По този повод вотът беше срещу социалдемократите.

 

Протести сега няма да има, защото нещата вървят като резултат от протестите, които бяха до тук. Първо Драгня  е в затвора, а правителството на Виорика Дънчила падна. Това правителство беше абсурдно, защото бе избрано от самия Ливиу Драгня, с идеята там да има човек, който той да контролира. Г-жа Дънчила бе избрана едва ли не заради своята некадърност, а не за да бъде качествен премиер. Тя няма място в политиката, предизвикваше шеги и майтапи сред журналистите почти ежедневно с глупостите, които вършеше. Така че падането на правителството е нормално и е в следствие на всички протести, закономерно е. Това е един резултат, който се постига след протести. Би трябвало и у нас това да се случи, но явно ние нямаме нито протести, нито това което имаме има някакъв ефект.

 

Още вчера казах по новините на Евроком, че днес ще падне правителството. Беше много напрегнато гласуването, което беше тайно с бели и черни топки, които се броят  накрая. Това е краен вид гласуване в Румънския парламент.  Това се прави в случаи, когато въпросът е изключително важен за страната. Търси се истинското мнение на депутатите, като отделни личности. По този начин се гласува винаги при вот на недоверие, когато се взема много важно решение или се приема изключително важен закон за страната.

Много бързо се намеси президентът Клаус Йоханис - още утре започват преговори, между поканените от него партии в парламента, за съставяне на ново правителство. Почти очевидно е, че няма да успеят тези партии да съставят ново правителство. Най-вероятно резултатът от всичко това ще е решение за предсрочни избори. Това означава, че президентът ще назначи временно правителство, чиято основна задача ще е подържа страната и да я подготви за нови избори.

 

На тях социалдемократите ще загубят и новото правителство ще бъде коалиция от опозиционните партии - най-вече либералната и новата партия, тази на студентите, на младите хора, която се разви в Интернет. Тя получи на европейските избори 23%, точно толкова, колкото получиха и социалдемократите. Ще припомня, че на европейските избори социалдемократите паднаха от над 50% на парламентарни избори до 23%. Либералите получиха 26%. На нови избори ще се повторят тези резултати.

При всички случаи политиката в Румъния ще се промени коренно.

Източник: frognews.bg