Виолета Иванова от КСНБ, икономистът Владимир Сиркаров и Добромир Иванов

...
Виолета Иванова от КСНБ, икономистът Владимир Сиркаров и Добромир Иванов
Коментари Харесай

Кога доходите ще догонят поскъпването на основни храни у нас

Виолета Иванова от КСНБ, икономистът Владимир Сиркаров и Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация (BESCO) дискутираха по кое време приходите ще догонят повишаването на съществени храни у нас.

Проучване на КНСБ сподели, че човек би трябвало да получава над 1400 лева. чисто, с цел да може да се устоя, което е с близо 130 лв. повече, в сравнение с предходната година. При семейство от двама работещи родители с дете до 14 години нужният месечен приход за издръжка става над 2500 лева - с 200 лв. повече от 2022 година

„ Заплата за прехрана е приходът, който би трябвало да обезпечава социално-поносимия метод на живот на българските семейства. През последните три месеца се регистрира, че издръжката на живота нараства. Усещането на българина за повишаването е по-осезаемо по отношение на предходните години, тъй като разноските нарастват с по-висока степен, в сравнение с приходите ”, изясни Иванова пред NOVA.

По думите й в действителност през последните месеци се следят задържане на инфлационните темпове, само че към този момент пред достигната висока база по отношение на предходните години, чувството е доста едва.

„ Около 40% от българите взимат до 1000 лева 1400 лева получават почти една четвърт от тях. 2600 лева пък взимат една четвърт от тези, които взимат 1400. Едва 8% взимат 2600 лева нето. Съответно междинната заплата в Европа е 4200 лева ”, разясни Иванов.

 istock istock
Според него страната може да направи доста неща, с цел да се вдигнат приходите, като да вземем за пример основаване на сдружение с изменчив капитал.

„ Според мен решенията, които се търсят, свързани с преразпределение и повишение на минимална работна заплата, са изцяло неправилни, тъй като ще доведат до повече негативи, в сравнение с позитиви. Тук доста значим акцент е държавната администрация, която би трябвало да се усъвършенства. Знам, че сегашният финансов министър Асен Василев още преди две години показа, че би трябвало да се създадат съществени съкращения ”, изясни Сиркаров. И добави, че заплатите у нас за 2022 година са нарастнали с най-голям ритъм в Европейски Съюз.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР