Вино, два брака и шипки – така само с три

...
Вино, два брака и шипки – така само с три
Коментари Харесай

От пернишко село до Рио де Жанейро! 97- годишният дядо Цветан е най-възрастният българин в Бразилия

Вино, два брака и шипки – по този начин единствено с три думи може да се опише богатия живот на дядо Цветан, който е най-възрастният българин в Бразилия.

Цветан Антонов е роден в пернишкото село Лобош до язовир Пчелина (между Земен и Ковачевци) през 1925 година. Днес живее в къща в Бело Оризонте.Той е на 97 години и е най-възрастният българин в Бразилия, доколкото знам “, споделя особено за рубриката БГ Свят на Българска телеграфна агенция различен наш съотечественик в Бразилия – Даниел Методиев.

Наскоро той посети дядо Цветан дружно с Нина Григорова. По време на гостуването двамата му подариха алено вино от Еленово,
За всичките тези години дядо Цветан не е не запомнил да приказва български език. С ненаситност споделя за братята си, за родния край, за следването му в Софийския университет.
На 26 години, през 1951 емигрира в Бразилия. В началото живее и работи в Рио де Жанейро като електроинженер и в Ilhéus в щата Байя (от където е и втората му брачна половинка, Флавия).,предава bgvoice.bg

В следствие се реалокира и открива за непрекъснато в Бело Хоризонте.
До пенсионирането си работи в SEMIG (енергийния холдинг на щата Minas Gerais).
„ За всичките тези години дядо Цветан не е желал да одобри бразилско поданство. Обича да споделя, че е българин и българин ще си остане. И като подобен, в реда на нещата е да има единствено едно поданство – българско “, добавя Даниел Методиев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР