Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно

...
Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно
Коментари Харесай

Ангелкова пред жители на Созопол: Близо сме до хората

Винаги сме покрай хората, локалната власт и бизнеса, дружно обсъждаме и решаваме провокациите в туризма. Само в разговор можем да се оправим с проблемите пред устойчивото развиване на бранша. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с обществеността в Созопол, на която беше дискутирано построяването на защитна дига върху Централния плаж в Стария град. Срещу изкопните действия през последните дни бе открита протестна подписка на жители. Дискусията се състоя, откакто министърът и специалисти на ведомството незабавно посетиха плажа.

Министър Ангелкова бе приветствана от кмета на общината Тихомир Янакиев, който ѝ благодари за бързото отзоваване след недоволството на созополчани. Тя също изрече благодарност към жителите на града за проявената отговорност. Разпоредила съм дигата да бъде отстранена, тъй като е нарушено уведомлението от концесионера за построяването ѝ. Във всички бъдещи дейности доста разгадавам на вашата роля и на провеждането на срещи в този формат. За нас е значимо да развиваме туризма, само че единствено с общи старания, и аз високо оценявам тази гражданска сила. В режим на разговор постоянно сме разполагаем, увери министърът.

Същевременно тя посочи, че дигите не би трябвало да се жигосват с лека ръка, от тях има нужда, с цел да защищават от разнообразни бедствия – наводнения имаше да вземем за пример в курорта „ Св. Константин и Елена “. Всеки плаж е обособен случай и е наложително тези въпроси да се разискват с хората и бизнеса на място. Министърът даде обещание още при започване на идната седмица да изпрати екип за нова инспекция дали дигата е отстранена.

Министър Ангелкова напомни, че институцията е основала система за противоположна връзка при нередности или нарушавания, само че постоянно липсва гражданска позиция или конкретика със мнение и рекомендации. Винаги предизвикваме срещи на място и ще продължим този деен разговор освен при пораждане на проблеми. С измененията в Закона за туризма кметовете могат да разчитат на консултативните препоръки по туризъм в общините, които на доста места са към момента неглижирани. Заложили сме да има директна връзка и кметът да осведоми министъра за решенията на съвета, с цел да вървим от долу нагоре и това да става част от националната политика, сподели още тя.

Управлението на морските плажове е строго регламентирано в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите, уточни министър Ангелкова. Там ясно са написани правата и отговорностите на двете страни и ведомството взема съответните ограничения при неспазване на договорите. Правим непрекъснати инспекции по проект и по сигнали и при установени нарушавания на територията на плажа реагираме неотложно. От началото на годината назначихме и мобилни екипи за обиколки по крайбрежието още в границите на зимния сезон, с цел да се следи навреме подготовката на летния сезон, разясни тя. На уеб страницата на ведомството има посочени телефони и мейли за сигнали за нередности и нарушавания както по стопанисване на плажовете, по този начин за местата за настаняване и хранене.

По-рано през днешния ден министър Ангелкова заяви при визитата си на Централния плаж в Стария Созопол, че следва цялостна ревизия на дейностите по създаване на защитната дига, която ще бъде съборена. Изявлението бе излъчено в директни репортажи на Нова тв и бТВ.

Разпоредих незабавна инспекция по случая. Нашите специалисти откриха, че изрично има разминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получили дружно с Басейнова дирекция и общината. В него се твърди, че няма да се унищожава брегът и да се лишава пясък от линията. След инспекцията обаче беше установено, че има загребване на пясък точно от брега. Незабавно ще разпоредя да се възвърне предходното състояние и да се събори дигата, разяснява министър Ангелкова пред жителите, недоволни с разкопаването, и пред способените органи.

Налагат наказателна клауза на концесионера на плажа в Созопол

Ще наложим наказателна клауза, която по контракта с концесионера е 6900 лева Изключително значимо е обаче да се оповестява и разисква с хората какво се подхваща на място, подчертава министър Ангелкова. Тя благодари за сигнала, подаден от жителите на Созопол, и съобщи, че с цел да работим за устойчивото развиване на българския туризъм, би трябвало да сплотяваме напъните си. Призовавам концесионерите да обсъждаме авансово значимите тематики в работата им. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако наново желаят да се построи дига, това ще се случи след необятно разискване, безапелационна бе министър Ангелкова. Басейнова дирекция-Варна забрани да се изземва пясък от линията тук, а концесионерът да обясни какво тъкмо прави.

Разпоредиха на концесионера в Созопол да спре изземването на пясък от Черно море

Георги Пинелов, ръководител на Общинския съвет в Созопол, съобщи, че има логичност в дейностите на хората, които не желаят защитното оборудване.

Жителите на Созопол показаха удовлетворение от решението на министерството за налагане на санкция и настояха в архитектурния резерват на Антична Аполония всички действия да се съгласуват. Те благодариха за бързата интервенция и за подхванатите ограничения, които напълно успокояват обществеността в града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР