Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgПреди броени дни служебният кабинет предаде

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgПреди броени дни служебният кабинет предаде
Коментари Харесай

Разходете се до Стара Загора, г-н министър, не само до „София прайд”

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Преди броени дни с лужебният кабинет съобщи властта на новото постоянно държавно управление . Със 134 гласа „ за “ и 104 „ срещу “ Народното събрание утвърди състава на новия Министерски съвет. Един от най-обсъжданите министри в последните дни е Борислав Сандов - заместител министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите. Той е един от учредителите и съпредседателите на политическа партия „ Зелените “ през 2008 година, която преди няколко години бе преименувана преди на „ Зелено придвижване “.

Малко след избирането му, на Facebook страницата си Sofia Pride също го поздрави, тъй като: „ За пръв път в историята на Прайд имаме настоящ зам. министър-председател, който намерено поддържа ЛГБТИ придвижването и неведнъж е участвал на Sofia Pride.” През тази година Сандов се ангажира с заричане към тях, че ще работи за видимост и в отбрана на правата и ползите на ЛГБТИ хората в България като подписа предизборна декларация.

Самият Сандов обича да се показва като „ Експерт по климатичните промени “ и „ Експерт по климатични политики “, които словосъчетания са едно огромно нищо, въпреки да е неоспорим факт, че в последните години както медиите, по този начин и новите неолиберални действителности се пробват да им придадат смисъл.

Той е и един от раздетелите за „ Зелената сделка”. Съвсем в резюме – „ Зелената сделка” е набор от политики, които би трябвало да създадат Европа климатично неутрална до 2050 година, като проектът е да бъде понижено производството на парникови газове най-малко с 50%, съпоставено с равнищата от 1990 година Това значи преразглеждане на всички закони и понижаване на потреблението. „ Зелената сделка” покрива редица области , като в България най-засегнат ще бъде енергийният бранш, съответно в частта, която визира въглищата и превоза, също металургията, химията, строителството, селското стопанство . Истината е, че от районен експортьор България, може да се трансформира в огромен вносител на електрическа енергия .

Сандов неведнъж е заявявал: „ Зелената договорка “ не е проблем, а предизвикателство”. На въпроси, касаещи хилядите безработни, които ще се появят на пазара на труда заради закриването на работните им места, отговорът му нормално е: „ работни места ще има за всеки”, тъй като „ миньорите и енергетиците от Марица изток могат да намерят претовареност в рекултивацията”. И несъмнено извънредно умилителните слова, че: „ хората не трябва да се тормозят от приемането на Зелената договорка и би трябвало да се знае, че това се прави за положителното на България и положителното на планетата.”

Признавам си, че от години не бях чела или чувала някой да приказва за „ положителното на планетата”, последният път беше в някаква анимация. Наистина прочувствено!

Още по-безумни и гротескни негови думи са: „ Колкото до засегнатите групи, те са извънредно дребна част от България”.

Само в промишления комплекс „ Марица-изток” работят над 20 000 души. Но съгласно специалисти, става дума за в пъти повече безработни, тъй като в случай че затвори Топлоелектрическа централа 2, това значи и прекъсване на половината от мините, Топлоелектрическа централа 1 и Топлоелектрическа централа 3. А на всеки един от тези 20 000 се падат най-малко по още няколко индивида, които с ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Това значи голяма численост безработни.

Между другото, въпреки изобщо да не е апропо, а грамаден проблем, пред който скоро ще се надигнем, нито 20 000, нито 50 000, да не приказваме за повече, биха могли да се преквалифицират или да намерят претовареност на друго място. Ще го създадат десетки, най-вече стотици. А знаете ли къде ще отидат хилядите останали на улицата? Голяма част на пазара на труда, само че евентуално още повече, изключително по-младите, ще изоставен България. И няма да заминат сами, а със фамилиите си. И това не са просто плашещи хипотези, а думи на самите миньори.

„ Незначителна част”, по думите на Сандов . Разбира се, в случай че зависи от него, той още на следващия ден би отстранил цялата промишленост. Министърът без нито един ден трудов стаж, прочут най-вече от всякакви митинги, обичано лице на ЛГБТИ деятелите, едва ли изобщо знае, че от 1988 година насам, съвсем на половина сме понижили излъчванията на парникови газове, т.е. България НЕ е главен фактор (дори и фактор не е по тази линия), влияещ на „ световните климатичните промени”.

„ Зелената сделка” не е обичана тематика на политиците ни, тъй като е обвързвана със затварянето на въглищните централи и мините, което от своя страна неизбежно ще докара с изключение на до сериозна безработица, и до нещо доста по-плашещо за ръководещите – митинги, митинги на хилядите останали на улицата служащи.

Но не по-малко страшното е, че по тази толкоз значима тематика, която е и една от най-разкриващите безумието на неолиберална Европа, към този момент си имаме зелен министър, представител на Неправителствени организации бранша, който неведнъж е заявил, че покорно и с комсомолски възторг ще извършва спуснатите цели, тъй като ги припознава като негови визии.

Явно сме не запомнили, че министрите са тези, които управляват избран сектор от обществената администрация - просто/и чиновници на народа, отстояващи публичния интерес. А сега, отпред на Министерството на околната среда и водите беше назначен един пушилист без ден трудов стаж, който се развява по гей паради и приказва за „ положителното на планетата”, до момента в който напълно скоро следва десетки хиляди да останат на пазара на труда, други десетки хиляди да заминат отвън рамките на страната ни, до момента в който въпросният въодушевено прокламира ползите на зелените талибани.

Сандов, остави цигарката, смъкна кичозното сетче и се разноски да поговориш с „ извънредно дребното наранени хора”, с цел да им разкажеш лице в лице за страхотните зелени политики. Сигурно и те ужасно доста ще ти се зарадват!

***

Виктория Георгиева е изучавала публицистика, сега приключва „ Религията в Европа “, направление „ Ислям “, в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Редактор и създател в „ Консерваторъ “, създател във вестник „ Труд “. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР