Виктор Орбан излиза по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа

...
Виктор Орбан излиза по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа
Коментари Харесай

Новата категорична победа на Орбан - гранична линия в Европейския съюз

Виктор Орбан излиза по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа консервативна партия в неделните парламентарни избори в Унгария. Това му дава трети следващ мандат като министър председател и свободата да ускорява централизацията на властта и да продължава размяната на удари с Европейски Съюз, разяснява в собствен разбор Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е решителен: на съвсем всички преброени бюлетини, и със мощна готовност на гласоподавателите, партия ФИДЕС получава 48,8% от гласовете, с съвсем тридесет пункта пред крайнодясната групировка " Йобик ", която изостави ксенофобската изразителност.
Предпоследни резултати
След преброяването на 80,76% от гласовете на изборите в Унгария, ръководещият блок " ФИДЕС - Унгарски цивилен съюз " и християндемократите печелят изборите с квалифицирано болшинство. Общият резултат дава на обединението 133 места от 199-местния парламент.
На второ място е крайнодясното придвижване " За по-добра Унгария " ( " Йобик " ). Движението получи 19,99% и 26 мандата.
Блокът на Унгарската социалистическа партия и " Диалог в името на Унгария ", отпред на който е Гергей Карачон, е с 20 мандата от 11,85%. След това е " Демократична коалиция " на Ференц Дюрчан 5,32% и 9 мандата.
Партията " Политиката може да бъде друга " с Бернадет Сел е с 6,47% (8 мандата). По един мандат получават социаллибералната партия " Заедно ", самостоятелен претендент и един представител на немското етническо малцинство.
Последствия
Заради резултатите, водачите на няколко партии в Унгария към този момент хвърлиха оставки. На първо място се отдръпва водачът на " Йобик " Габор Вона обоснова своето решение с " провалянето " на изборите, макар че политическата му мощ получи същите 20%, колкото и на предишните избори и даже в този момент усили броя на депутатите си. Оставки подадоха и управлението на Унгарската социалистическа партия и съпредседателят на " Политиката може да бъде друга " Хадхази Акош.
Анализи
За Орбан квалифицираното болшинство в Народното събрание ще разреши пробутване на конституционни промени.
" Страната е оранжева " (цветът на Фидес), написа на първата си страница в нощта против понеделник Index.hu, един от главните новинарски уеб сайтове на унгарска преса, чийто министър-председател е упрекнат, че задушава плурализма през последните осем години като министър председател.
Европейските сътрудници не се втурнаха да поздравяват 54-годишния водач, чиито националистически дитирамби против " имиграционната инвазия ", мултикултурализма и хипотетичната намесата на Европейска комисия във вътрешните работи на Унгария, са главоболие за Брюксел.
Но Виктор Орбан не е изолиран случай. Този, който издигна от 2015 година стотици километри бодлива тел, с цел да блокира незаконната миграция и оприличава бежанците с терористи, се оказва подсилен от осезаемото сгъстяване на миграционната политика в няколко европейски столици.
Вече съдружник с няколко страни от Централна Европа, в това число Полша, в суверенния си кръстоносен поход Орбан съобщи, че желае да работи с Италия и Австрия в съюз на страни, които са враждебни към имиграционната политика. Във Виена обединението сред консерваторите и крайната десница е на власт от декември. В Рим Северната лига на Матео Салвини, крайнодясна формация, е отпред на дясната коалиция, която пристигна на власт на 4 март.
" Преобръщането на полезностите и всеобщата имиграция, насърчавани от Европейски Съюз, още веднъж са отхвърлени ", зарадва се Twitter ръководителят на френския Национален фронт Марин Льо Пен, в духа на поздравленията на водача на опозицията в Холандия - националистът Геерт Вилдерс, който е непосредствен другар на Орбан.
" Това е приливна вълна за " Фидес ", която дава на Орбан голяма легитимност заради високата изборна интензивност, в това число в интернационален проект ", съобщи политическият анализатор на Агенция Франс Прес Даниел Хджедъс, част от " Фрийдъм Хаус ", която планува подсилване на " офанзивите към сериозната граница на гражданското общество ".
От 2010 година насам " Фидес " разбърка доста от институциите и съперниците на властта в Унгария, като медиите и правораздаването, само че и стопанската система и културата. Преди изборите Орбан съобщи, че желае да предприеме " морални, политически и правни " ограничения против съперниците си след парламентарните избори. Той разгласи и че има лист с 2 000 души, на които е било платено да смъкват държавното управление си.
" Ние знаем тъкмо кои са те, знаем имената им, за кого и по какъв начин работят ", посочи той, сочейки особено към неправителствените организации, финансирани от американския милиардер от маджарски генезис Джордж Сорос, който Орбан направи своя изкупителна жертва с цената на акция с антисемитски подмятания. Новият пакет от ограничения, плануван за интервала след законодателната процедура и наименуван " Стоп Сорос ", възнамерява да таксува с спомагателни налози Неправителствени организации, " подкрепящи имиграцията " - прекомерно неразбираема идея, вещаеща нови забавни времена.
Засега реториката на Орбан печели пред ретортиката, отбелязваща упадъка на услугите в публичното опазване на здравето, младежката емиграция, съмнителни практики и клиентелизма на кръговета на властта. Дали това ще е показателно за усещането що е то страна в Източна и Западна Европа - следва да забележим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР