Викове на възторг от малки деца изпълват въздуха в увеселителен

...
Викове на възторг от малки деца изпълват въздуха в увеселителен
Коментари Харесай

И малкото свободи изчезват: Майките в Кабул нямат право да отидат с децата си в парка


Викове на екстаз от дребни деца изпълват въздуха в увеселителен парк в Кабул. Малчуганите се любуват на гледките от високо на виенското колело, возят се на влакчета, ускоряват се на въртележките и ръководят блъскащи се колички.

Бащите се качват на атракционите с децата си и им вършат фотоси - редки моменти на наслада в Афганистан, където новините постоянно са много по-мрачни, разяснява Би Би Си.

Снимка: Ройтерс


Майките обаче нямат правото да споделят прочувствените преживявания с децата си. Талибаните са им забранили да посещават парковете в Кабул. Наскоро представителите на по-слабия пол получиха и забрани да влизат в басейни и фитнес зали в столицата.

Снимка: Ройтерс


Очаква се разпоредбите да бъдат наложени в цялата страна. Талибаните завзеха властта през август 2022 година

Момичетата и дамите в Афганистан се опасяват какво още може да последва.

„ Всеки ден девойките в Афганистан се разсънваме с мисълта за нови ограничавания. Просто седим и чакаме идващото “, споделя студентка.

“Завърших междинното си обучение, преди да дойдат талибаните. Но в този момент се опасявам, че университетите може да бъдат затворени за дами. Мечтите ми ще приключат “, споделя младата жена.

Когато неотдавна се е явявала на приемен изпит за университет, с отчаяние е открила, че специалността, която желае да учи – публицистика, към този момент не е налична за дами. Това е част от различен набор от ограничавания, наложени неотдавна от талибаните.

„ Не мога да опиша какъв брой е мъчно. Понякога ти се желае да крещиш мощно. Чувствам се безнадеждно ”, споделя момичето.

Тъй като дамите в Афганистан губят правото си да посещават от ден на ден места, някои се пробват да намерят способи да се опълчват на репресиите на талибаните.

Активистката Лайла Басим е съосновател на библиотека за дами, в която хиляди книги на разнообразни езици по разнообразни тематики.

Тя е решена да надигне гласа си против мъжете, ръководещи страната ѝ, взе участие в голям брой митинги от предходната година.

Снимка: Ройтерс


„ Не се опасяваме от гибелта или от това, че талибаните ще заплашват фамилиите ни. Ужасява ни обаче това, че ние няма да имаме място в обществото. Ужасява ни мисълта какво общество ще бъдем “, споделя тя.

За Лайла Басим възходящите ограничавания за дамите са тревожни и тъжни.

" Толкова ме разстройва мисълта за всички свободи, които загубихме. Хора от други страни изследват Марс, а ние към момента се борим за съществени права ", споделя тя.

Преди няколко седмици са арестувани няколко активистки за правата на дамите. Въпреки многочислените апели на Организация на обединените нации и други организации за освобождението им, няма отговор от талибаните.

Миналата седмица 12 души, измежду които три дами, бяха бити с бич пред очите на хиляди фенове на футболен стадион в Афганистан.

С всеки идващ ход настоящето ръководство на талибаните от ден на ден замязва на техния режим от 90-те години.

„ В продължение на 15 месеца дадохме на нашите сестри опцията да се любуват на ходенето в парковете. Бяхме споделили на дамите, че носенето на хиджаб е наложително, само че някои не го правеха. Имаше обособени дни за мъже и дами за визитата на паркове, само че и това не беше спазено ", споделя представител на моралната полиция в Кабул.

Той е безапелационен, че на всеки, който нарушава националните ползи, ще му бъде отнето правото да приказва.

„ Един ден може да ни кажат, че дамите към този момент нямат правото да излизат от домовете си. В Афганистан всичко е допустимо “, разяснява младата студентка.

„ Светът ни обърна тил. Влиятелни хора по целия свят поддържат дамите в Иран, само че не и тези в Афганистан “, показва Лайла Басим.

Тя добавя, че дамите в Афганистан се усещат потиснати и забравени, изключени от света, а техните истории даже не влизат в новинарските излъчвания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР