ВиК-Димитровград не може да покрие сметките си за ток, които

...
ВиК-Димитровград не може да покрие сметките си за ток, които
Коментари Харесай

Общо 707 000 лв. сметка за ток е натрупало изпадналото в кол...

ВиК-Димитровград не може да покрие сметките си за ток, които за ноември и декември са общо 707 000 лева Ситуацията със положението на тукашното водно сдружение е сериозна и разновидностите за излизането от нея са малко. Това оповестиха през днешния ден зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова, регионалният шеф Катя Панева, кметът Иво Димов и ръководителят на ОбС-Димитровград Гергана Кръстева.

По проблемите на ВиК-Димитровград през днешния ден бе извършена двучасова среща сред изброените и съветници от локалния парламент.

Водното ружество е пред механически и физически колапс, показа Гергана Кръстева.

За ноември м.г. сметката е 437 000 лв., и за декември - още 270 000 лв., обощи зам.-министър Иванова. Без помощ от страната или общината сдружението не може да се оправи. „ Вик-Димитровград не е консолидирано и част от ВиК-Хасково, и в тази ситуация страната - в лицето на ВиК холдинга, не може да помогне “, обясни зам.-министър Иванов. Тя посочи, че по неофициална спогодба, доставчикът на ток няма да стопира електрозахранването. Консолидацията с ВиК асоциацията на Хасково на процедура е единствената опция, заключи представителката на страната.

Общинският съвет към този момент е срещу присъединението. В Димитровград цената на питейната вода за семействата в този момент е 1,86 лв. за кубик, а в селата и град Меричлери - 1,42 лв. за кубик. Ако локалното сдружение се влее в хасковската асоциация, скокът ще е 3,52 лв. за кубик.

Заради това още предходната година от Димитровград желаеха законова смяна, която да разреши диференцирани цени в границите на една асоциация. „ Временен вид в този момент е двамата притежатели на сдружението – страната, която е с 51 %, и общината - с 49 %, да внесат общо 500 000 лв. съразмерно на дяловете си “, разяснява кметът Иво Димов. Представителите на общинското управление, регионалната администрация и страната обаче бяха единомислещи, че скокът цената на водата, която не е променяна от 2010 година, е неминуем.

Ако общинскияг съвет даде единодушие за консолидацията на Димитровград с ВиК – Хасково. Тогава ВиК – Холдингът ще може да отпусне средства за заплащането на сметките за ток. Сега по думите на зам.-министъра, страната няма лостове да помогне на ВиК – Димитровград. Така неотдавна Холдингът отпусна близо 2 млн. лева на ВиК – Хасково, с цел да си заплати просрочените сметки за ток.

При бъдещата консолидация ВиК – Хасково ще заплати на общината дяловете на сдружението, а всичките 120 чиновници и служащи ще запазят работата си. " Това е изцяло допустимо да се случи и ще е казус, благодарения на общинското управление на община Димитромград ", разяснява зам.-министърът Деляна Иванова

И все още ръботещите в димитровградското водно сдружение получават заплатите си, само че за сметка на отговорностите му за електричеството.

Областният шеф Катя Панева показа, че се надява в околните дни общинският съвет в Димитровград да вземе рационалното решение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР