Вижте отговорите на трима лекари: гастроентеролог, психолог и терапевт. Алексей Парамонов,

...
Вижте отговорите на трима лекари: гастроентеролог, психолог и терапевт.
Алексей Парамонов,
Коментари Харесай

Защо всички болести са от нервите и наистина ли е така?

Вижте отговорите на трима лекари: гастроентеролог, психолог и терапевт.

Алексей Парамонов, гастроентеролог
„ Просто нервите са разнообразни. При удар или пострадване част от мозъка е отпаднала – ще получите неврологичен недостиг – ръка и крайник от едната страна, да вземем за пример, не работят добре. И тук неврологът с чук и игла ще дефинира тъкмо местоположението на лезията, не по -лошо от томограф.
Нека се доближим малко до психическата сфера. Да речем, че сте първият вицепрезидент на огромна компания, мощен, образован, ерудиран, остроумен, професионално способен човек. А за председателството на компанията, Бог ти даде сина на главния акционер, на половина на твоята възраст, лентяй, който има в главата си единствено спортни коли. Но бизнесът зависи от вас и акционерът ще ви изиска облага.
И всичко би било наред, само че младият мъж не схваща границите на своята подготвеност и към този момент ви „ преподава “ предмет, който за вас се е трансформирал в метод на живот, да вземем за пример финансово ръководство в строителството. И приказва нелепости, не подписва документите, които сте извадили, минавайки през деветте кръга на пъкъла и които са нужни за индустриалния развой. Вие влизате в спор, в последна сметка документите са подписани, само че скоро всичко се повтаря още веднъж. И всякога е по -трудно да се преодолее. И ето, една заран се събуждате с невероятни болки в гърба. Скоро те се реалокират към корема ви. Коремът е стегнат, всеки опит за придвижване е остра болежка. Имате VIP застраховка, идва кола за спешна помощ от известна частна клиника. Няма явна диагноза, само че коремът тревожи лекаря, който предлага хоспитализация. Хирурзите ви приготвят за диагностична интервенция – лапароскопия.

И тук консултант-терапевтът, остарял и видял доста в клиничния живот, или, в противен случай, млад и четящ доста професионална литература, диагностицира, че произходът на болката е нервно-мускулен, в границите на миофасциалния синдром, формиран през отговор на продължителен стрес.
Къде е повода и къде е резултатът: това заболяване е засегнало човешката душeвност или неговите психологични характерности са предизвикали заболяването
Инжектират ви транквилант, изписват ви антидепресант и вместо интервенция ви изпращат вкъщи в приемливо положение.
За язвата също не е толкоз просто. Да, водещата роля в нейния генезис играе Helicobacter. Но в случай че попитате, той ли е най -честата причина за язвена болежка? Не. Това е функционална диспепсия, още веднъж соматоформно разстройство, което в мрачното ни всекидневие по -често се назовава гастрит.

Въпреки това, в случай че Helicobacter се в профил по време на функционална диспепсия, признаците ще изчезнат при 10% от пациентите. Такава е диалектиката. Накратко, не се изнервяйте, грижете се за себе си. “

Антон Ткачев, медицински психолог
“ Трябва да разберете, че тематиката за психосоматиката е доста комфортна за писане на публикации – идвате в болничното заведение, организирате психически проби, след което тествате здрави хора. Освен това резултатите се съпоставят и се прави комфортно за психолога умозаключение, че разпознатите от него характерности усилват вероятността от съответно заболяване.
Литературата разказва психически портрети на всички заболявания (което е малко тревожно). Освен това тематиката е забавна за обществото, а в интернет даже можете да намерите таблица, в която ще бъде написано какви страсти предизвикват избрани заболявания – това към този момент е оттатък положителното и злото.
Също по този начин постоянно има проблем да се дефинира къде е повода и къде е резултатът: това заболяване е засегнало човешката душeвност или неговите психологични характерности са предизвикали заболяването.
Какво е предизвикало заболяването? От една страна, това са чисто биологични аргументи, от друга можем да кажем, че психическите характерности на съответния човек са съдействали за появяването на болестта. Като цяло всичко въздейства на всичко. Другото значимо нещо е, че за индивида няма разлика дали има психосоматично заболяване или не. Невъзможно е да се излекува психосоматика (например астма) с психотерапия. “

Рустам Магомедов, терапевт
„ Да, несъмнено, от нерви. Просто би трябвало да разберете този термин по -широко – от визиите ни за света, от скритите ни стремежи и страхове, от хронични стресови обстановки. Не се изненадвате да вземем за пример, че при нервна обстановка кръвното налягане се покачва!
И за какво тогава появяването на болки в гърба, главоболие ни изненадва? В края на краищата сърдечно -съдовата система е здрава мускулатура, сходно на опорно -двигателния уред. Стомашно -чревен тракт – мускулният пласт също е развъртян там. Стресовите язви са добре познато събитие.
Не са свързани с нервите може би единствено характерните инфекциозни болести. Дори пострадванията, доста постоянно, се появяват на фона на стрес, най-вече продължителен, когато затихването на реакциите към този момент се вижда и адекватността на придвижванията просто се нарушава.
Има обаче и минус. Всеки човек, измъчен дълго време от позиция на психиатрията, ще има някои отклонения. Естествено е. И по тази причина не постоянно е допустимо недвусмислено да се разбере какво се е случило преди. Но това приказва единствено за нуждата от психическо влияние върху по -голямата част от пациентите. „

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР