Вижте какво разказа тя за първия си роман, срещите с

...
Вижте какво разказа тя за първия си роман, срещите с
Коментари Харесай

Авторът на най-дългоочакваната книга за 2018 г. Мария Лалева: Очакваме работа по сценария на Живот в скалите

Вижте какво описа тя за първия си разказ, срещите с публиката и гостуването си в Бургас на 17 октомври (сряда)

На 17 октомври (сряда) от 18:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец с четящ Бургас ще се срещне Мария Лалева. В морския град я води представянето на първия ѝ разказ " Живот в скалите ", публикуван от " Книгомания ". Уникалното четиво умерено може да носи купата " Най-чакана книга за 2018г. ", поради солидния размер на предварителните поръчки и запитвания и настоящите продажби.

Успеха си " Живот в скалите " дължи на два съществени фактора. Първият, е самата Мария Лалева - обичана на публиката поетеса, с две издадени стихосбирки -  " Личен списък “ (2014 г.) и " Не съм ви ближна “ (2016 г.) Тя е и сценарист на най-мащабната кинопродукция снимана през последния четвърт век у нас: " Дамасцена ". Лентата с режисьор Тодор Атанасов и почива на същинска история - само че това е тематика на различен диалог. Вторият фактор за феноменалния триумф на първия разказ на Мария Лалева е една ненадейно добра композиция. Тя събира в едно характерния метод, по който поетесата - към този момент и публицист плете своята истина за света в думи, простички, ясни, натоварени с голям заряд - и решението тези модерни афоризми, ярки и стойностни и отвън подтекста на книгата, да бъдат оповестени, като тип тийзъри - да знае читателят, какво да чака.

Всички фенове на Мария Лалева чакаха Созопол. Красива, смислена книга, тъжна история, обич и обрати. Получиха цели пет описа и герои, събрани в едно - с цел да изградят цялостната картина рисуваща една загадка и събитията и страстите, които я обгръщат.

Ето какво споделя самата Мария Лалева за романа:

Г-жо Лалева, Вие сте поетеса, сценарист, а към този момент - и романист. Планирано ли беше това уголемение на креативния Ви път и в какво амплоа да чака още публиката да Ви види?

Човек  в никакъв случай не знае какво е измислила ориста за него... Но може да разсмива дядо Боже откровено, правейки си проекти. Не съм възнамерявала нищо от нещата, които ми се случват. Те просто се случват. Имала съм-единствен стремеж- да не се взимам прекомерно на съществено и писането да ми носи наслаждение, да се веселя на думите, когато идват при мен. Ако усетя, че го трансформирам в поминък, вероятно ще се откажа. 

Как се роди сюжетът на " Живот в скалите "? Колко време ви беше належащо с цел да " избистрите " концепцията? А до крайното оформяне не романа?

От един роман за една моя същинска среща в остарелия Созопол. Разширих сюжета, когато усетих реакцията на читателите към късите фрагменти, които разгласих в обществената мрежа. Бяха като лавина. И все пак не съм написала  " Живот в скалите " непременно. Просто го довърших, когато аз самата усетих, че съм подготвена да го направя и бях намерила тази форма на роман от първо лице, само число, която ми разреши романът да бъде откровен. Абсолютно преднамерено избрах елементарна, съвсем с нищо забележима или разтърсваща съществена сюжетна линия. Исках да наподобява на нещо познато и близо до всеки. Хората са изтощени от бутикови разтърсващи истории и комплицирани сюжетни линии, от претенциозни речник и изказ, желаят да видят себе си в изкуството, не толкоз създателя. Аз разгласих единствено двадесет цитата, което е тъкмо 10 страници от целия разказ. Но явно беше задоволително за читателите да усетят себе си в него по един или различен метод. Не желаех да изневеря на себе си и читателите в две посоки- честността на страстта и спокойствието на описа. Исках отмереност и истина, изчистеност на езика и хубост на картината.

Доколко почива на Вашето съществуване и схващане за света " Живот в скалите "?

Има много същински случки, има автобиографични детайли. Диалозите са въодушевени или от подхвърлена или дочута дума или израз, или са плод на това, че героите сами се развиват и стартират да приказват и работят напълно друго от първичния ми план за тях. Много постоянно не съм била съгласна с някое тяхно умозаключение, само че ги оставях да имат лична физиономия и лични позитивни качества и дефекти. Много държах вътре в самите глави обособените абзаци да имат комплектност и смислово, и като изказ. Това вероятно прави четенето на романа не толкоз предвидимо елементарно, само че пък основава причина за прекъсване и размисъл. Което за мен беше значимо. Това е тип почитание от моя страна като създател към читателя- имах му доверие, че ще проникне надълбоко в текста и ще усети моята покана да не бърза към идващия ред или изречение. Взаимното доверие сред създател и четец е комплициран развой. Но мен ме вълнува единствено чувството и оценката на читателите-ако те те харесват и припознават себе си в написаното, в случай че текстът ги вълнува и допира, те ще четат теб, не какво е написала рецензията за теб.

Имат ли героите свои прототипи от действителния живот?

Не тъкмо. Те са събирателни облици на доста и разнообразни хора, само че се получиха ярки и характерни облици, всеки с негов образ и темперамент. Не знам кой ми е любим сред тях. Много, много  читатели ми пишат, че са разкрили черти от себе си в един или в различен от героите. И това е прелестно.  Когато усещаш нещо близо до себе си, ти му се доверяваш.

Защо избрахте за сцена на действието тъкмо Созопол?

Защото там действително стартира историята. А когато пиша, в случай че не си показва ситуацията и съответното място, човек, сезон, обстановка, не мога да го напиша. А и от дете всяка година извозвам месеци в Созопол и там ми е настина като вкъщи.

Очаквахте ли книгата Ви да провокира подобен възторг?

Не. Мислехме, че ще има интерес, в действителност, само че това, което се случи откакто обявихме, че " Живот в скалите " излиза на книжния пазар през октомври, надмина и най-смелите ни фантазии и предварителни настройки. И моите, и на издателството.  

Защо избрахте за собствен издател " Книгомания "?

Заради извънредно топлото отношението към мен, поради доверието, с което ме одобриха, поради грижата към книгата до последния подробност, поради изключителния усет и съответна тактика, поради осъзнатия риск да предложим на книжния пазар една друга творба. И най-много поради огромната усмивка, с която ми споделиха: " Нали знаеш, че ще те изядат с парцалите? Но ти просто пиши, тъй като си родена за това. Другото е наша грижа. "

Защо избрахте да се срещнете с бургазлии тъкмо в Гранд Хотел и СПА " Приморец "?

Екипът на " Приморец " имат изумителни качества да прави събития на високо равнище. С прелестна организация и извънредно отношение към създателите.  Да представиш художествена творба там към този момент се трансформира в печат за качество. 

Какво Ви дава срещата с публиката?

Усещане за обич и почтеност. Благодарна съм на ориста за това, че съм дарена с толкоз любов, топлота и непосредственост с хора от разнообразни възрасти, специалности и градове. Голяма късметлийка съм в това отношение. И в действителност съм признателна и на читателите, и на ориста.

Своята истина за света ли вложихте в романа?

Едва ли има създател, който да влага непозната истина в свое произведение, в случай че желае да бъде почтен към себе и читателя. 

Как бихте определили себе си?

Аз съм сложна за дефиниране даже за себе си. А и всички се променяме. Ще взема да напиша за себе си нещо, което на следващия ден може и да не е правилно.

Какво е религията?

Опит на индивида да е покрай Бога. Път.

А етноса?

Нещо, което мен не ме занимава. Има положителни и неприятни хора, другото са детайлности.

Вярващ човек ли сте?

Да, само че не набожен.

Коя за Вас е изначалната истина за човек и света?

Любов, истина и независимост. Те са синоними.

Кой международен водач бихте желали да познавате?

Махатма Ганди

Един създател постоянно е в развой на творчество. Над какво работите Вие сега?

След нова година ще стартира работа по нов кино план и нова стихосбирка.

Очакваме и работа по сюжета на " Живот в скалите ".

В момента, Мария Лалева, " Живот в скалите “ и " Книгомания “ са на национално турне. То започва в столицата в деня на формалното показване на книгата в книжарниците – 8 октомври. След като се срещнаха с публиката на министър председателите в София, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Казанлък, ред е на Бургас.

Мария Лалева ще показа премиерно " Живот в скалите “ в морския град в компанията на двама обичани артисти от Драматичен спектакъл " Адриана Будевска “ - Валери Еличов и Ива Трифонова. Срещата ще започва в 18:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът е свободен. Събитието е част от самодейност " Приморец чете “, която показва в Бургас скъпи български създатели и техните произведения.

За повече информация: [email protected] | +359 877 850 001
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР