Вижте един лесен тест за проверка дали теглото ви е

...
Вижте един лесен тест за проверка дали теглото ви е
Коментари Харесай

Лесен тест за проверка дали теглото ви е нормално

Вижте един елементарен тест за инспекция дали тежестта ви е обикновено, без да се качвате на кантара-неприятел. Просто би трябвало да извършите елементарно пресмятане на дадени индикатори. В разгара на дългите празнични дни постоянно е потребно да знаем къде се намираме във връзка с нашето тегло, с цел да можем да вземем нужните ограничения в точния момент. Все отново, храната няма да свърши, само че по този начин мъчно свалените 5 кг може доста бързо да се възстановят, изключително в случай че безспирно пребивавате към масата или хладилника.

Лесен тест за инспекция дали тежестта ви е обикновено е като изчислите съотношението на обиколката на талията към височината ви, измерени в сантиметри.

Някои специалисти считат този индикатор даже за по-надежден от ИТМ (индекса на телесна маса). В последна сметка, ИТМ не взема поради характерностите на скелета на всеки човек, неговия пол, % на мускулна маса във връзка с мастната тъкан.

Съотношението талия/височина: елементарен тест за инспекция дали тежестта ви е обикновено. Например, двама души могат да имат идентичен ИТМ, само че единият от тях е мускулест и има малко коремни мазнини, до момента в който другият е явно пълен. Това е по този начин, тъй като ИТМ не регистрира разликите в разпределението на мазнините.

Съотношението талия/ръст се пресмята посредством делене на обиколката на талията на височината и се взема поради полът на индивида. Например, мъж с талия 80 сантиметра и растеж 180 сантиметра би трябвало да раздели 80 на 180, което води до съответствие 0,44 или 44%. Или жена с талия 85 и растеж 168 см, прави 0,50 или 50%.

Смята се, че този индикатор дава по-точна оценка на здравословното положение, защото най-опасното място за струпване на мазнини е стомахът. Мазнините в горната част на корема, които се свързват с увеличение на размера на талията, са метаболитно-активни и провокират производството на разнообразни хормони, които могат да причинят нездравословни болести, като диабет, хипертония и промени в кръвните липиди.

Много спортисти, дами и мъже, с огромна мускулна маса, имат релативно висок ИТМ, само че съотношението сред талията и височината им е в здравословен диапазон. Същото важи и за дамите, чиято фигура е крушовидна или така наречен песъчлив часовник. Опасна е формата на така наречен „ ябълка “.

Таблицата по-долу ще ви помогне да определите дали съотношението ви талия/височина е в естествените граници (съотношението е обещано като процент):

 

Жени:

Съотношение по-малко от 35: поднормено тегло.

Съотношение 35 към 41,9: доста сте слаба.

Съотношение 42 към 48,9: обикновено тегло.

Съотношение 49 към 53,9: наднормено тегло.

Съотношение от 54 до 57,9: затлъстяване.

Съотношение над 58: рисково затлъстяване.

 

Мъже:

Съотношение по-малко от 35: поднормено тегло.

Съотношение 35 към 42,9: доста сте слаб.

Съотношение 43 към 52,9: обикновено тегло.

Съотношение 53 към 57,9: наднормено тегло.

Съотношение от 58 до 62,9: затлъстяване.

Съотношение над 63: рисково затлъстяване.

Е, в случай че полученият резултат от този елементарен тест за инспекция дали тежестта ви е обикновено не дава отговор на упованията ви, не се депресирайте, а в противен случай – мотивирайте се да го промени. Все отново, става дума единствено за съответствие сред две числа, не е толкоз ужасно нали! Намалете малко порциите, които изяждате, наблегнете повече на протеините, растителни и скотски, а не на въглехидратите, идващи от сладки плодове, самун, тестени произведения, сладкиши, паста, спагети и така нататък Наложете си малко повече придвижване – в последна сметка, в този момент сте отмора, можете да отделите 30-40 минути за разходка на открито, а и времето е извънредно прелестно за сезона – възползвайте се. Намалете също по този начин одобрявания алкохол (всякакъв), защото той постоянно е даже по-калоричен от храната, която консумирате. В графата с изключените питиета влизат и безалкохолните – също са доста калорични. И на последно място, само че не по значимост – бъдете поредни в тези си дейности, другояче резултат няма да има! Ако желаете, изчакайте да минат празниците и тогава минете на леко и здравословно хранене или подходете като французойките – в случай че един ден прекалят с храната и виното, на идващия минават единствено на плодове и зеленчуци.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР