Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което

...
Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което
Коментари Харесай

Министър Василев: Най-важно за правителството е да се подсигури продоволствието до реколта 2023

Виждаме неоправдани нараствания при избрани търговци за ден-два, след което всичко се успокоява. Това е синхронизирано с проведено медийно отразяване. Имаме информация, че сходни акции се приготвят с брашното, със захарта. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „ Неделя 150 " по БНР във връзка опашките за олио и бензин.

По думите му най-важно за държавното управление е да се подсигури продоволствието до годишна продукция 2023. „ В момента в България има към два пъти повече зърно, в сравнение с ни би трябвало, и има доста огромен напън всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България ", съобщи Василев.

Според вицепремиера страната е могла да реагира и „ по-грубо ", като в Сърбия или Унгария, където износът е бил непосредствено неразрешен. „ Трябва да може да се изнесат непотребните количества зърно, само че в случай че забележим, че не може да се подсигури продоволствието, може би и ние ще тръгнем в тази посока ", добави той.

Относно рецензиите на ГЕРБ за медиатори в покупката на зърно за Държавния запас Асен Василев изясни, че зърното се купува на борсата без медиатори и това е най-прозрачният механизъм.

Според него не е належащо удължение на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за повдигането на цените за бита след рухването му, разяснява Василев.

По думите му за производството на електрическа енергия страната ни е малко подвластна от войната. „ Гориво за АЕЦ „ Козлодуй " има до 2025 година Въглищата са си наш народен запас. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени ", разяснява Асен Василев.

В момента 80 на 100 от силата се продава за ден напред, което прави пазара извънредно непрогнозируем и безценен, съобщи вицепремиерът. „ С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „ разкачим " от пазара за ден напред ", съобщи той.

Асен Василев съобщи, че поради рецесията в енергийния пазар в Европа се резервират въглищните ни мощности. Ще се върви от прекосяване от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както е било заложено в началото.

В момента Министерство на енергетиката е почнало проучване по какъв начин най-бързо да може да бъде издигнат още един, а евентуално и втори нуклеарен реактор в „ Козлодуй ", защото там има подготвена площадка, направена е Оценка на въздействието върху околната среда и към този момент има образуван екип. „ Ако го стартираме 2022-ра, ще го имаме 2028-2030 година ", счита Василев.

Финансовият министър изясни, че има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разноските за бежанците от Украйна преди те да бъдат възобновени. Инвестиционните разноски са незасегнати, добави вицепремиерът. В момента разноските са планувани за покриване на нощувка и три хранения дневно. Не се планува да се дават средства в брой.

Топлоелектрическа централа 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях, удостовери вицепремиерът по отношение на мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има интервали от годината, когато няма да ги използваме.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР