Виждам една положителна промяна – говореното на тези хора е

...
Виждам една положителна промяна – говореното на тези хора е
Коментари Харесай

Костов: Виждам положителна промяна, новата власт няма бабаитско поведение

" Виждам една позитивна смяна – говореното на тези хора е друго, спрямо това, на което бяхме привикнали през тези 12 години. Това не е езикът на улицата, това не е мутренският диалект, не е това бабаитско държание, което няма място в държавните институции ".

Това сподели пред " Дарик радио " някогашният министър председател Иван Костов по адрес на новите ръководещи в страната.

" Тези, които ръководят в този момент, могат да вършат неточности, само че езикът им е различен, думите и държанието им са други. Може да не сме съгласни с министър-председателя, само че той взима отношение и приказва със съдържателни слова, не ни праща в някакъв махленски сленг, да се чудим какво да мислим ", добави някогашният министър председател.

Костов прикани критиците на ръководството да замълчат и да дадат най-малко 100 дни толеранс на новата власт.

" Има една особена грозна суетност в българските интелектуалци – те би трябвало да скочат незабавно на врата на политика, който ръководи и да кажат за какво той е доста малоумен, за какво не схваща и прави неточности. И по този метод да кажат какъв брой те са велики. Неизчакали и 100 дни и се нахвърлят върху ръководещия политик. Това е доста грозно качество – подобен престиж на мой тил кой ли не си натрупа, само че това е грозно държание и нелепост ", уточни някогашният министър председател.

По думите на Костов обаче Кирил Петков не е прав като споделя, че щом всички ги нападат, значи са на прав път.

" Не е тъкмо по този начин, тъй като когато го нападна опозицията е на прав път, само че когато го нападат хора съидейници, тогава е напълно друго. Трябва да може да направи тази разлика ", добави той.

Бившият министър председател разкритикува сегашния поради предадения на прокуратурата лист с корумпирани лица. Според него не е трябвало Петков да прави сходни описи.

" Винаги в предишното, когато съм бил призоваван да направя сходно нещо, съм си давал сметка, че нещо сходно може да се завърти. Трябва да се мисли един-два хода напред – елементарно беше да се планува какъв е отговорът на прокуратурата. И по този начин колелото още веднъж е в изпълнителната власт, само че прокуратурата е в дейна позиция, тъй като Министерство на вътрешните работи в този момент ще би трябвало да отговори има ли данни за закононарушения ", уточни Костов.

Той добави, че всички минуси отиват в изпълнителната власт още веднъж. И всички ще стартират да го повтарят това, забравяйки нещо доста значимо, че прокуратурата има проверяващи функционалности, сподели още Костов.

Ново искане за оставката на Гешев ще разобличи до дъно този Висш съдебен съвет

По мотив решението на Конституционния съд, че правосъдният министър има право да внася искане за дисциплинарното уволняване на основния прокурор Костов акцентира, че това не е разчистило пътя за отстраняването на Гешев от поста, тъй като този Висш съдебен съвет или ще затъне в процедурни хватки, разногласия и отлагания или ще откаже да прегледа всъщност.

" Цялото това болшинство във Висш съдебен съвет или не познава фундаментално закона на страната, не познава действието на Конституцията или са зловредни и са част от някаква проведена група, която пази несъмнено статукво в правосъдната власт ", сподели той и добави, че залага по-скоро на второто, тъй като не може да допусне, че дотам магистратите в кадровия орган не познават Конституцията. Повод за думите му е това, че преди решението на съда Висш съдебен съвет отхвърли да преглежда настояването, което тогава беше импортирано от служебния министър на правораздаването и сегашен парламентарен арбитър Янаки Стоилов.

След решението на Конституционен съд Костов сложи въпроса кой ще има доверие към този момент в решенията на Висш съдебен съвет, тъй като е орган, работил против главния закон.

" Кой би трябвало да каже основателно ли е настояването на министъра на правораздаването? Органът, който напълно скоро е работил против Конституцията на страната. Този орган, като се произнесе, ще имате ли доверие на това, което той ще отговори? Кой в България ще вземе за чиста монета което и да е мнение на господата от болшинството на Висш съдебен съвет? ", попита още някогашният министър председател.

По адрес на сегашния състав на Висш съдебен съвет Костов сподели още: " Ако желаеме в действителност да има промяна и в действителност да се почисти страната от такива хора, би трябвало да се сложи по този начин въпроса – тези хора урониха тежко престижа на правосъдната, те имат ли право да са магистрати в бъдеще? Така слагам аз въпроса, в случай че приказваме за същинска промяна в правосъдната власт ".

Според него обаче правосъдният министър няма да сгреши, в случай че внесе в този Висш съдебен съвет искане за предварителното освобождение на Гешев. Министър Надежда Йорданова към този момент направи поръчка, че ще се възползва от опцията и ще внесе искане.

" Изглежда на пръв взор, че ще сбърка, в случай че внесе това искане, което е авансово обречено, евентуално в този Висш съдебен съвет. Мисълта е дали няма да е по-благоразумно да го внесе в идващия Висш съдебен съвет. Но съгласно мен доста добре ще направи министър Йорданова, в случай че го внесе в този момент това искане. Ако те затънат в процедурни разправии и отсрочват, те още по-силно ще се разобличат. Министърът би трябвало да притисне тези хора до стената, с цел да ги разобличи до дъно. Много хора приказват, че те са част от проведена незаконна група – аз няма да стигна до такава степен, само че тези хора би трябвало да бъдат разобличени до дъно, с цел да могат на следващия ден да бъдат освободени от идващия Висш съдебен съвет като магистрати. Просто да отидат да си търсят хляба другаде ", счита някогашният министър председател.

Той обаче призна, че до момента в който тече това разкриване, " другата страна печели време, само че тя ще печели време и в случай че се изчака есента нов Висш съдебен съвет да се произнесе по едно искане на правосъдния министър ".

Костов добави, че не чака болшинството в правосъдния съвет да промени позицията си във връзка с Иван Гешев. " Всеки един от тях би трябвало да знае, че в очите на българските жители са изгубили всевъзможен престиж. Ще се веселя доста, в случай че някой от тях пристигна на себе си и разбере в какво се е овъртолил. Там има болшинство на тежко обвързани хора, които не могат да работят съгласно личната си воля ", акцентира той.

" Гледам, че се приказва за война сред институциите – каква война има?!? Министърът на правораздаването, получавайки сигнали внася искане до Висш съдебен съвет. Това е напълно в неговите конституционни пълномощия. За никаква война не може да се приказва тук ", сподели още някогашният министър председател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР