Виетнамската кафе индустрия трябва да предприеме мерки, за да се

...
Виетнамската кафе индустрия трябва да предприеме мерки, за да се
Коментари Харесай

Виетнамската кафе индустрия трябва да се съобрази с ЕС

Виетнамската кафе промишленост би трябвало да предприеме ограничения, с цел да се приспособява към новия закон на Европейския съюз (ЕС), който не разрешава вноса на артикули, за чиято изработка се е стигнало до обезлесяване, съобщи Виетнамската новинарска организация (ВНА).

Законът, признат в края на юни и в действие до края на 2024 година, изисква от сдруженията, които продават артикули в Европейски Съюз, да показват декларация за надлежна инспекция и данни, доказващи, че стоките им не са отглеждани върху земя, обезлесена след 2020 година Новият закон обгръща едрия рогат добитък, какаото, кафето, говеждото месо, соята, палмовото масло, както и крайни артикули като шоколад, гуми и мебели.

Европейският съюз е най-големият вносител на кафе от Виетнам.

През 2022 година Азиатската страна е изнесла 689 049 тона артикули на стойност близо 1,5 милиарда $ за Европейски Съюз, което е с 25,8% повече в количествено отношение и с 45,4% повече в стойностно отношение спрямо миналата година. Виетнамските експортьори на кафе в този момент би трябвало да подсигуряват, че кафето, което изнасят, не е получено чрез обезлесяване.

Виетнамската асоциация за кафе и какао съобщи, че виетнамските фермери срещат огромни компликации при обезпечаването на проследимост. За тях не е елементарно да потвърдят произхода на земята си, както и да си разрешат разноски за възстановяване на проследимостта на кафето, което създават.

Според асоциацията обаче за добре вложилите предприятия покриването на екологичните и устойчивите стандарти може да им донесе опция да покачат цената на продуктите си и на комерсиалните си марки. Експерти считат, че използването на цифрови технологии е от решаващо значение за осъществяването на регламента за артикули, които не се получават посредством обезлесяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР