Виенската аукционна къща Доротеум предлага на търг уникален портрет на

...
Виенската аукционна къща Доротеум предлага на търг уникален портрет на
Коментари Харесай

Разпродават вещи на княз Александър Батенберг във Виена, и уникален портрет на търг

Виенската аукционна къща " Доротеум " предлага на търг неповторим портрет на княз Александър I Батенберг. Наддаването ще се организира на 28 януари, а началната му цена варира сред 12 000 и 15 000 евро.

Картината е с размери 157 х 100 см и показва българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена със жезъл и императорско кълбо. Картината е дело на художника Карл Дилиц и е от 1881 година.

Освен неповторимия портрет на княза в търга ще бъдат препоръчани и княжески регалии на Батенберг.

В наддаването ще има препоръчан и сребърен поднос от оповестяването на Батенберг за княз на 29 април 1879 година. Подносът е с овална форма, дървена основа и две дръжки, а в центъра му е гравиран надпис „ На Негово Височество Александър I Княз на

България от жителите на град Русе “ и български лъв. Началната цена на сервиза е сред 3 000 и 4 000 евро.

Аукционната къща предлага за обмен още движимости на Батенберг, измежду които сервизи за чай и каже и за хранене от майсенски порцелан, свещници, мебели.

Батенберг става първият български княз след Освобождението на 17 април 1879 година. Свален е след преврата на русофилите на 26 август 1886 година и абдикира от Лом с параход за Виена.

Братът на Александър Батенберг, Хайнрих, е женен за най-малката щерка на Кралица Виктория – принцеса Беатрис. Другите двама братя на княза – Лудвиг и Франц Йосиф, са женени за внучките на английската кралица – принцесите Виктория Хесенска и Ана Петрович-Негошина.

През 1886 година Александър желае ръката на пруската принцеса Виктория, само че канцлерът Бисмарк се афишира срещу. Той получава финален отвод от Берлин и пет години преди гибелта си влиза в морганатичен брак с актрисата от Дармщатския спектакъл Йохана Лойзингер. Заради това е заставен да одобри по-ниската купа граф Хартенау. Александър и Йохана имат наследник и щерка - Крум-Асен и Вера-Цветана. Константин Стоилов е кръстник на сина му Асен и щерка му Цветана. И Асен, и Цветана умират, без да имат свои деца.

Асен обаче осиновява сина на брачната половинка си Берта от предходния й брак, вследствие на което последният стартира да се назовава Вилхелм декор Хартенау. Вилхелм надлежно се дами за баронеса Мария Елизабет декор Висенберг, с която имат три деца - Александър, роден през 1942 година, Елизабет и Франциска, родени надлежно през 1945-а и 1948 година Предполага се, че някой от тях или техни наследници продават скъпите предмети. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР