Виена снощи обяви, че планира да се присъедини към инициативата

...
Виена снощи обяви, че планира да се присъедини към инициативата
Коментари Харесай

Австрия планира да се присъедини към европейската инициатива за противовъздушна отбрана

Виена нощес разгласи, че възнамерява да се причисли към самодейността " Европейски небесен щит " - европейска система за противовъздушна защита, която има за цел да запълни пропуските в противовъздушната защита на НАТО, съобщи ДПА.

" Ситуацията със заканите доста се ускори заради съветската война на експанзия против Украйна ", съобщи канцлерът Карл Нехамер, обосновавайки продължаващите договаряния за присъединение.

По думите му Австрия, дружно с други европейски страни, би трябвало да се отбрани от набези с дронове и ракети.

Тази стъпка е забележителна, като се има поради, че Австрия обичайно е военно неутрална страна, отбелязва ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Проектът " Европейски небесен щит " беше основан от Германия на фона на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Инициативата има за цел да укрепи НАТО, изключително в областите, в които има дефицит, като да вземем за пример балистичните ракети с огромен обхват на деяние и отблъскването на безпилотни самолети и крилати ракети. Към плана към този момент са се включили повече от 10 европейски страни.

Неутралният статут на Австрия няма да бъде заплашен от присъединението, обявиха Нехамер и министърът на защитата Клаудия Танер в взаимно изказване. " Става въпрос за присъединяване в предпазен чадър, който служи за попречване на рискове ", настояват те.

Австрия, Ирландия и Малта, в качеството си на трите неутрални страни членки на Европейски Съюз, тази седмица блокираха няколко начинания на Европейски Съюз за даване на широкообхватни гаранции за сигурност на Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР