Виена от столетия е столица на класическата музика, а вече

...
Виена от столетия е столица на класическата музика, а вече
Коментари Харесай

Между музиката и зарзавата: Виена си има... зеленчуков оркестър

Виена от епохи е столица на класическата музика, а към този момент може да претендира и за град на зеленчуковите шлагери. Основна заслуга за това има една групировка, чиито принадлежности не са нито медни, нито дървени, а направени от пресен зеленчук.

Виенският зеленчуков оркестър се събира за първи път през 1998 година За тези 21 години са изнесли над 300 концерта по целия свят.



Те създават инструментите си директно преди представлението, като обелват, пробиват и режат пресните зеленчуци. Резултатът – тромпет изработен от тиквички, кларинет от морков и перкусии от патладжан.
Снимка: Фейсбук
До момента австрийците са издали три албума, a четвъртият занапред следва да бъде показан. Оркестърът не може да бъде подложен в жанрова рамка. Самите те дефинират стила си като „ зеленчуков”. Обичат да опитват с музиката, съчетавайки джаз, поп, електронна и съвременна музика. Обичат да работят и с други композитори и сформира.
Снимка: Фейсбук
Групата е от 11 реализатори (сред които професионални музиканти, създатели, скулптори, архитекти и др), един готвач, един озвучител и един оператор. Защо готвач? След всеки концерт, на аудиторията се дава топла чорба, приготвена от част от зеленчуците, които не са били употребявани, а останалите се дават за органични боклуци.
Снимка: Фейсбук
Любопитно е, че нито един член на Зеленчуковия оркестър не е вегетарианец или веган, а самите те настояват, че този въпрос е задаван милиони пъти и стартира да им става скучен.

Идеята за зеленчуков оркестър очевидно е заразна и в друго средище на класическата музика – Лондон, от няколко години съществува сходен състав.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР