Вие сте директор на голяма компания, която се нуждае от

...
Вие сте директор на голяма компания, която се нуждае от
Коментари Харесай

Сатя Надела за истинското лидерство

Вие сте шеф на огромна компания, която се нуждае от съществено преструктуриране. Към кого бихте се обърнали за съвет? Ако имате тази опция, то е добре да потърсите основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела и да се надявате, че той ще отвърне на имейла ви.

Именно в тази обстановка неотдавна попадна основният изпълнителен шеф на Volkswagen Хърбърт Дийс, чиято компания е в развой на промяна след абсурда „ Дизелгейт “. Та по този начин, Дийс се обажда на Надела, който през последните години съумя да върне Microsoft по пътя към триумфа. В скорошно изявление той изяснява по какъв начин софтуерния колос трансформира организационната си просвета и в същото време с това задоволява настояванията на вложителите, което води до забележителен скок в цената на акциите на компанията.

Въпреки че диалогът продължава единствено 15 минути, Надела дава същински майсторски клас за прочувствената просветеност в водачеството. Ето четири акцента.

Не бъдете многознайник, а човек, който желае да се учи

Надела стартира изявлението с роман от 90-те години, когато Microsoft става компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. П неговите думи това води до редица проблеми.

„ Хората в Microsoft започнаха да си мислят, че ние сме Божият подарък за човечеството. За страдание, без значение дали става въпрос за Древна Гърция или за Силициевата котловина, има едно нещо, което води до разпада на компании, общества и цивилизации – високомерието “, споделя Надела.

 По думите му доста значимо е хората да не си мислят, че знаят всичко, а непрекъснато да желаят да научават нови неща.

„ Нуждаем се от повече учещи се и по-малко. За това ние всеки ден се питаме какъв брой добре слушаме клиентите си и дали вървим в вярната посока като компания “, прибавя шефът на Microsoft.

Това е добър съвет за Volkswagen, чието надменност и надменност води до падението от 2015 година, което оставя дълготраен белег върху името на компанията. Това, несъмнено, е добър съвет и за всеки водач, било то на компания или екип.

Много хора през днешния ден желаят да бъдат наричани специалисти, гурута или престижи. Когато обаче гледате на себе си през сходна призма, вие спирате да се учите и развивате. Както споделя едни мой другар, когато стигнете до такава степен, че стартирате да мислите, че сте достигнали цялостния си капацитет, вашата жадност за познание се утолява вечно.

От друга страна, когато човек има метод на мислене, фокусиран върху растежа, той в никакъв случай не стопира да се учи и да усъвършенства уменията си. Тези хора не се опасяват да пробват нови неща и да вършат неточности, тъй като знаят, че в последна сметка това са благоприятни условия за придобиване на нови познания.

Внасяйте изясненост, а не комплициране

Срещали ли сте хора, които са горди с метода, по който управляват екипа си, само че същият този екип страда от липса на цел и “

„ Дои водачите да са доста умни, в случай че те внасят комплициране в работата на екипа, те не са водачи “, споделя Надела. „ Ако обаче сте началник, който е попаднал в неразбираема и объркана обстановка, само че все пак съумява да внесе изясненост в работата на екипа си, то това е същинско водачество ", прибавя той.

За да разберете към коя група принадлежите, би трябвало да си зададете три въпроса:

Когато чиновниците ми идват на среща, наясно ли са с повода за нашето събиране? Разбират ли каква е тя в края на срещата, или към момента се чудят защо тъкмо е била тя?

Когато упълномощавам задания на членовете на моя екип, осъзнават ли те какви са упованията към тях?

Когато екипът е изправен пред затруднение, могат ли членовете му да стигнат до съгласи за това които проблеми би трябвало да бъдат решени и по какъв ред? Случвали ли се същите тези проблеми да се трансформират в трудности още веднъж и още веднъж?

Ако всичко това ви звучи познато, би трябвало да се фокусирате върху внасянето на повече изясненост в работата на вашия екип.

 Създайте сила

Надела е безапелационен, че една от най-важните задания на водача е да дава сила на своя екип.

Под сила обаче той схваща освен това от лекомислен възторг. Фрази от рода на „ Екипът ми е страховит! “ и „ Справяме се чудесно! “, не са образец за сила, споделя Надела.

Той схваща силата като обединяването на напъните на всички чиновници към постигането на една обща цел. Може екипът ви да е цялостен с топ гении, само че в случай че те не си сътрудничат, резултатите няма да бъдат положителни. За сметка на това един по-малко надарен екип, който обаче има добра химия, може да реализира страхотни неща.

Без оправдания

На последно място Надела подчертава върху нуждата водачите да ръководят рестриктивните мерки, пред които са изправени фирмите им, с цел да реализират задачите си.

„ Лидерите не чакат времето да се обясни, с цел да стартират да реализират резултати. Светът ни изправя ред редица ограничавания, само че работата ни като водачи е да се освободим от тях и да реализираме задачите си “, споделя той.

Истинските водачи, изяснява Надела, са обези, които мерят триумфа си посредством тези четири фактора, вместо да трансферират виновността за неуспехите си на своите екипи. В последна сметка в случай че водачът дава добър образец, неговите чиновници ще го последват.

........................

Джъстин Барисо , създател и шеф на INSIGHT, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР