Вие сте човек, ангажиран със спорта, макар, че професията ви

...
Вие сте човек, ангажиран със спорта, макар, че професията ви
Коментари Харесай

Димитър Кацаров: Зная как да развием потенциала на Смолян като любима спортна дестинация

Вие сте човек, зает със спорта, въпреки, че специалността ви не е обвързвана с него. Наближава ски сезонът, по какъв начин виждате развиването на ските в Смолян и района?

Прав сте, аз не съм професионален състезател, само че животът ми постоянно е бил обвързван със спорта - упражнявал съм плуване и играя футбол. Не единствено карам ски, а ските са свързани с професионалната ми кариера. Като пълководец на 101-ви алпийски полк, аз съм бил зает и в подготовката на не една и две международни и европейски купи по ски от 2012 до 2022 година, провеждани в планинските ни курорти, взаимно с Българската федерация по ски. Имам почетен плакет от федерацията за принос в развиването на ски спорта. Затова познавам от вътрешната страна процеса. Имал съм достойнството и удоволствието да се срещам и поддържам връзка със популярни имена в този спорт, като Марсел Хиршер, Алекси Пинторо, Хенри Кристоферсен, Линзи Вон, Мария Риш, Джулия Манкузо, Лара Гуд, Микела Шифрин, Петър Попангелов, Марк Жирардели и др. 

Безспорно, с помощта на естествените си дадености, Смолян и районът имат опция да бъдат още по-развита ски и сноуборд дестинация. За да се случи това обаче, е нужна визия, добър екип и доста работа. По отношение на ски спортовете мога да разгадавам на управлението на Българската федерация по ски, с което имаме отлични връзки, построени в последните 10 години. Смолян има огромен капацитет да се развие, освен като ски център, само че и като място, в което да се практикуват и други спортове – офроуд, насочване, каякинг, планинско колоездене, скално катерене, делтапланеризъм, каньонинг, планинско тичане, състезателен лов на риба, че даже и фотолов. Защо Смолян да не се трансформира в средище на хора, които практикуват сходни спортове и търсят уместно място? 



Ние имаме прелестни условия и база и за доста други спортове – разполагаме с две футболни стадиони и Мултифункционална зала за волейбол, баскетбол и повдигане на тежести, имаме условия за плуване. За страдание досега те не са употребявани оптимално за всеобщия спорт и това е едно от главните неща, които желая да трансформира. А чистият въздух и положителната храна, с които е прочут нашият район, са единствено в допълнение изискване за една добра подготовка на сегашни и бъдещи спортисти. Една от моите цели е община Смолян да бъде хазаин на национални надпревари от всички типове спорт, за които изискванията в региона разрешават.

Кандидатирате се за кмет на община Смолян, какво смятате, че можете да извършите съответно за развиването на спорта?

Смолян има голям капацитет. Заедно с сътрудниците, претенденти за общински съветници от локалната коалиция „ Новото време “ и КРОС с номер 68 в бюлетината добре познаваме опциите, провокациите и решенията, в това число във връзка с спорта в района. Работим по правенето на конкретна  четиригодишна Програма за развиването на спорта в общината. В нея предпочитано сме заложили образуване на най-малко един професионален тим от известните спортове - футбол или волейбол. Време е да създадем условия за високи достижения в спорта, с които всички да се гордеем. С такива прелестни естествени дадености, с ясна визия и с присъщия на хората тук състезателен дух, имам вяра, че положителните спортни вести от Смолян занапред предстоят. 



Подготвяме Годишен състезателен календар за прояви по другите спортове от национално равнище, който да съгласуваме с Министерството на младежта и спорта, на които хазаин да бъде община Смолян.

За мен е извънредно значимо да намерим директен път към обосноваване на подрастващите да спортуват. Важно е децата и учениците да свързват спорта от една страна с положителното здраве, само че и с опция за бъдещи триумфи. В програмата ни планираме осъществяване на шампионати и надпревари сред общинските учебни заведения, осъществяване на спортни надпревари при честване на национални и локални празници, стимулиране на всеобщия спорт. В момента даже изследваме опцията за създаване на игрище за мини футбол в квартал Устово. 



Някои от дейностите изискват да се вложи чисто човешки и учредителен запас, други постановат и обезпечаване на съответното финансиране. С общи старания и с механизмите на европейските фондове и национално финансиране превръщането на Смолян в сполучлива спортна дестинация е изцяло постижима.  Това ще обезпечи нови и добре платени работни места за хората в района, ще притегли още туристи и посетители, ще обезпечи пресен запас за локалния дребен и междинен бизнес и стабилно ще нарежда града на картата на международния ски-спорт. 

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР