Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е

...
Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е
Коментари Харесай

Словенският посланик към патриарх Неофит: Вие представлявате най-древната култура в Европа

" Вие представлявате най-древната просвета в Европа и за мен е изключително значимо това по какъв начин обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната ".

Това съобщи посланикът на Словения в София Негово Превъзходителство Анжей Франгеш по време на среща с Негово Светейшество българският патриарх Неофит.Двамата имаха публична среща в постройката на Софийската Св. Митрополия.

По думите на дипломат Франгеш за Словения е било извънредно значимо да открие посолство в България и да има положителни връзки с Българската православна черква , защото двата народа са приятелски нации и имат общо минало.

" За мен БПЦ е най-важният страж на полезностите. Всички славянски народи са се учили и въз основа на вашето познание. Без светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и в този момент, а и нещата нямаше да са сложени по този метод . Заради това ще сме ви постоянно признателни ", съобщи словенският дипломат и изрази предпочитание за съдействие в разнообразни области.

" Имаме голямо почитание към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата подготвеност да помогнем на Българската черква в служението й ", добави Негово Превъзходителство и разясни, че има предпочитание за подкрепяне на българската общественост в Словения.

От своя страна патриарх Неофит сподели, че Българската православна черква се старае да поддържа положителни контакти с останалите християнски изповедания и Поместните православни църкви .
 Папата прикани да не се опасяваме да бъдем живи очевидци на Евангелието
Папата прикани да не се опасяваме да бъдем живи очевидци на Евангелието

Проповедта на папа Франциск

По време на срещата бе подложен и въпросът с визитата на папа Франциск в България . Според духовният водач на България тези контакти оказват помощ да бъдем едно общество, което е изповядвало положителните взаимоотношения с другите. " Стараем се този развой да бъде поддържан за обща изгода ", добави патриарх Неофит.

" Надяваме се Словения да помогне в това дело - " да поддържаме светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение ".

На срещата участваха Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, иконом Николай Георгиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР