Видяхме новата коалиция между Демократична България и БСП в координирана

...
Видяхме новата коалиция между Демократична България и БСП в координирана
Коментари Харесай

ГЕРБ: Нова коалиция ДБ-БСП атакува сделката за летище София

Видяхме новата коалиция сред " Демократична България " и Българска социалистическа партия в координирана акция като партизански набег, които с една и съща теза нападнаха с непросветеност детайли от договорката на летище на София и метода на страната за отсрочване на годишните концесионни такси. Това отговори министърът на превоза Росен Желязков на , че страната е подарила на концесионера на летище София милиони.

След което Желязков изясни: " Договорът за концесия на летище София бе подписан предходната година, процедурата търпя 2-3 години. Бяхме очевидци по какъв начин Българска социалистическа партия с разнообразни процедури опита да я спре. От предходната година до момента тече така наречен " временен интервал ", в границите на който би трябвало да се изпълнят предварителни условия, които са ангажимент на двете страни - българската страна и концесионерът, с цел да стартира ефикасната дата. Това значи концесионерът да замести досегашния летищен оператор ".

По думите му за 35 година напред ще бъдат платени 8 млн. евро и има единствено изгода за българската страна. " Когато се приказва за първичното заплащане - от 2019 година, българската страна погаси отговорностите на БДЖ, тези пари ще влязат в българския бюджет тази година и са в приходната част ", безапелационен е министърът на превоза.
 Българска социалистическа партия: Защо държавното управление подарява милиони на концесионера на летище София
Българска социалистическа партия: Защо държавното управление подарява милиони на концесионера на летище София

Преди изборите и в разгара на ковид

Той зададе въпрос на " некомпетентните критици ": " Ако средствата не влязат в бюджета, с какво ще бъдат заместени? А ко идващото държавно управление е коалиция на " Демократична България " и Българска социалистическа партия, ще премине към тегленето на дълг ли? И в случай че не бъде осъществен договорът, летището, което към този момент е на загуба, с какво ще бъде финансирано? ".

" Откъде ще стане това? ", попита Росен Желязков и изясни, че офертата е обвързвана с неувеличаване на нелетищните такси за разлика от другия претендент, с което се финансирали по-големите вложения, а те не са предмет на оценяване.

" Самата процедура беше зорко следена от Световната банка, договорката се финансира от Европейска инвестиционна банка, Черноморската банка, които са членове на европейски страни ", сподели още Желязков.

Той подчертава, че по време на пандемията от ковид приходите са намалели, защото е намалял пътникопотокът, а това няма по какъв начин да не се отразява на паричния поток и обслужването на дълга.

" Европейска комисия в мнение споделя, че с предлагането на концесионера дългът ще остане при него. Много е тъжно водещи икономисти да не вършат разлика сред опрощаване и отсрочване , а това е извънредно значимо, защото не желаеме да подаряваме нищо никому ", безапелационен е министърът на превоза. Той добави, че в договорката по-големият риск е предоставен на концесионера и попита дали се водят диалози, че в случай че се стигне до преустановяване идващото държавно управление ще разпореди нова процедура и при доста по-занижени критерии ще даде летището на различен оператор.
 Преки изгоди от 2 милиарда лева внася концесията на летище
Преки изгоди от 2 милиарда лева внася концесията на летище " София ", твърди Желязков

Транспортният министър е безапелационен, че концесионерът не предлага освобождение от заплащанията, а единствено отсрочване

Ако това е по този начин, изяснява аргументите за тази офанзива, сподели още Желязков. Той изясни, че договорът тази година не е настоящ и държавното управление ще направи всичко с колегата от Световната банка да го балансира, с цел да се употребяваме от концесионирането, и то, когато летище София е на загуба.

Припомняме, по-рано през днешния ден социалистите запитаха за какво на летище София.

Преди месец, като соцводачът запита дали Министерският съвет се пробва да отсрочи с 10 години отговорностите на концесионера.

След това транспортният министър отиде в Народното събрание, за

Идеята за бе обновена незабавно след образуване на третия кабинет " Борисов " при започване на разгласи желанията на държавното управление да възобнови процедурата, спряна кабинет.

След това през януари 2019 година от Българска социалистическа партия на летище " София ".

В началото на тази година шефът на летище София
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР