Видни учени и еколози призоваха Борис Джонсън и Еманюел Макрон

...
Видни учени и еколози призоваха Борис Джонсън и Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Призоваха Великобритания и Франция да прекратят спора за риболова

Видни учени и еколози приканиха Борис Джонсън и Еманюел Макрон неотложно да разгласят помирение по британско-френския спор за риболовните права след Брекзит, заради опасения, че обтягането на връзките сред Англия и съседите ѝ от Европейски Съюз могат да помрачат откриващата се през днешния ден среща на високо ниво за климатичните промени в Глазгоу, съобщи БНР.

В навечерието на срещата, която ще събере 120 международни водачи, английският министър председател, който е алегоричен хазаин съобщи, че " това е моментът на истинатата, който може да сложи началото на края на климатичните промени ".

Зелени организации и учени обаче са съществено обезпокоени от метода, по който английското и френското държавно управление " са се хванали за гушите " за риболовните права. Това става и в миг, когато Лондон заплашва да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, което може да докара до комерсиална война с Европейски Съюз.

Професор лорд Николас Стърн, чийто фамозен държавен отчет от 2006 година предизвести за пагубните резултати от отлагането на дейностите по климатичните промени, сподели, че Англия и Франция би трябвало да работят дружно за справяне с световните проблеми вместо да спорят по въпрос, който е " относително банален ":

" Има образци на френски и английски водачи, обединили силите си по въпросите на климата, макар огромни политически разлики, като Жак Ширак и Тони Блеър след войната в Ирак. Двете страни също би трябвало да намерят метод да работят с Китай за климатичните промени ", означи професор Стърн.

Крис Венебълс, началник на политическия отдел на благотворителната организация " Green Alliance " пък пък дефинира като неуместно това, че този спор може да дестабилизира началото на срещата в Глазгоу. Той също прикани водачите на двете страни " по-бързо да превключат на вълна решение на надалеч по-важния въпрос за отбрана на бъдещето на планетата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР