Видин. В Деня на националния празник 3 март кметът на

...
Видин. В Деня на националния празник 3 март кметът на
Коментари Харесай

Община Видин отбеляза 144 години от Освобождението на България

Видин. В Деня на националния празник 3 март кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков и заместник-кметът Десислава Тодорова сервираха венец пред паметника на румънските воини в село Иново, паднали в боевете за Освобождението на Видин, оповестиха от Общината . Заедно с тях, на знаковото място се поклониха националният представител Филип Попов, регионалният шеф на Област Видин Любен Иванов, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, ръководителят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе, кметът на побратимения румънски град Калафат Дорел Митулецу, представители на неправителствени организации, на локалното читалище и поданици на Иново.

Възпоменателните празнувания за 3 март продължиха във Видин. Централният площад „ Бдинци “ бе огласен от химна на България, който извършиха музикантите от Градския духов оркестър. Официалните лица поставиха цветя пред паметника на площада, венец бе поднесен и от името на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Своята респект изрази и Видинският митрополит Даниил. Много поданици и посетители на Видин също бяха пристигнали, с цел да се поклонят пред паметта на героите, починали в Руско-турската Освободителна война и да си честитят празника.
Община Видин избра празничния ден, с цел да изрази своето почитание и да отдаде заслуженото към професионализма и дългогодишната работа на трима музиканти от Градския духов оркестър, които завършват трудовата си активност – Севделин Дионисиев Георгиев, Иван Михайлов Гешев и Васил Недялков Чернев. Кметът доктор Цветан Ценков им връчи почетни плакети, както и грамоти в символ на благодарност за значимия им принос за развиването и популяризирането на българската музикална просвета и одобряването на Градския духов оркестър като водещ културен институт във Видин и в района.

Общината бе подготвила и къса фолклорна стратегия - празничен привет за жителите и гостите на града. В нея със свои осъществявания се включиха деца от танцови сформира при Народно читалище „ Светъл ден-2009 “ и от учебното заведение по изкуствата „ Св. св. Кирил и Методий “. На финала младите танцьори изиграха известното Дунавско хоро, на което се хванаха и доста от присъстващите.
По традиция, честването на Националния празник продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на опълченците от Видинския край, против Драматичния спектакъл.

По случай 3 март, Общината провежда градски тур „ Видин и Освобождението “. Над 20 души, най-много възпитаници и младежи, се възползваха от опцията да научат забавни обстоятелства за събитията, случили се във Видин преди 144 години. Градският тур бе воден от историка от РИМ – Видин Калин Виденов и мина по маршрут, включващ огромна част от най-значимите културно-исторически обекти във Видин. Групата потегли от Стамбол капия, след което продължи към музей „ Конака “; парк „ Рова “; джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу; Турската поща; черква „ Свети Панталеймон “; музей „ Кръстата казарма “; черква „ Света Петка “; Синагога; Епиграфски център; средновековна цитадела „ Баба Вида “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР