Видин. Паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков бе открита във

...
Видин. Паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков бе открита във
Коментари Харесай

Видин: Паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков бе открита в града

Видин. Паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков бе открита във Видин, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Видин. Кметът на града Огнян Ценков сподели при откриването на мемориалния знак, че концепцията за създаване на паметната плоча е срещнала доста съидейници. Той уточни, че това му дава убеденост, че героичните страници от нашата история, имената на тези, които са дали живота си за свободна България, ще бъдат съхранени за потомците ни.
Капитан-лейтенант Кирил Минков е флотски воин от Балканската и от Първата международна война. Той е роден на 29 април 1888 година във Видин и е умрял на 26 септември 1916 година по време на бойно миночистене в Батовския залив, северно от Варна.
„ Искам да изкажа своята сърдечна признателност на основателите на това събитие от Сдружение „ Клуб миноносец Дръзки ”, както и на всички, съдействали за неговото осъществяване – командването на Военно-морските сили на Република България, Българска военно-морска конфедерация, Сдружение на морските капитани, Синдикат на моряците и Синдикат на пристанищните служащи, Синдикат на докерите и механизаторите, Патриотичен клуб „ Бдинци ”. Община Видин поддържа това благородно начинание с ясното желание да отдаде заслуженото на подвига и делото на нашия съгражданин – капитан-лейтенант Кирил Минков ”, сподели в словото си кметът Огнян Ценков. Той добави, че с слагането на тази плоча името на капитан-лейтенант Кирил Минков ще стои паралелно с имената на останалите видинчани в летописа на района, с цел да се помни с горделивост стореното от тях.
На откриването на паметната плоча участваха регионалният шеф на Видин Албена Георгиева, юрист Ели Минкова, Ана Атанасова и Олга Байчева – роднини на капитан-лейтенант Кирил Минков, представители на Сдружение „ Клуб Миноносец Дръзки ” и видински жители.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР