Видин. Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните

...
Видин. Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните
Коментари Харесай

Видин: Областната епизоотична комисия забрани движението на домашни свине на територията на областта заради опасността от африканска чума

Видин. Областната комисия за надзор на епидемиите, епизоотиите и зоонозните болести във Видин взе на свое съвещание решение за възбрана на придвижването на домашни прасета на територията на региона поради заплахата от африканска чума, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . Със заповед на регионалния шеф Албена Георгиева бяха избрани буферни територии в област Видин, в които попадат 35 обитаеми места от общините Ружинци, Димово и Видин. Забранява се провеждането на пазари и изложения за прасета. Кметовете на общини следва да проведат съвещания на общинските епизоотични комисии, както и да сведат Заповедта до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, както и на популацията.
Валери Велков, шеф на отдел „ Здравеопазване на животните “ в Областна дирекция по сигурност на храните – Видин, срещна членовете на комисията с заплахата от разпространяването на заболяването на територията на нашата страна. „ Превантивни ограничения за болестта се извършват в област Видин от есента на 2018г., и всички институции, ангажирани с недопускане разпространяването на заболяването на територията на нашата област работят в синхрон и положително взаимоотношение “, посочи Велков. Осъществява се стерилизация на колите на трите Граничен контролно-пропусквателен пункт на територията на региона, както и засилен надзор на импорт на хранителни артикули, съдържащи свинско месо. До момента резултатите от инспекциите по всички подадени сигнали за подозрения за заболяването африканска чума по свинете са негативни.
„ На този стадий най-важна е превантивната активност. Засилен е контролът по пазарите на територията на региона, както и по Граничен контролно-пропусквателен пункт. Апелирам жителите да не икономисват информация и при най-малки подозрения за налични признаци да подадат сигнал “, сподели в умозаключение Албена Георгиева.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР