Видин има нова пречиствателна станция! Изцяло завършеният и вече работещ

...
Видин има нова пречиствателна станция! Изцяло завършеният и вече работещ
Коментари Харесай

Откриха пречиствателна станция във Видин

Видин има нова пречиствателна станция! Изцяло приключеният и към този момент работещ обект бе открит с публична гала през днешния ден. Проектът „ Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води – гр.Видин - Втора фаза ” е един от най-мащабните, които се осъществят в Общината по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, предпочитана ос 1 „ Води ”. Общата му стойност е 19 505 984 лева, от които личното финансиране е в размер на 580 415 л в. Безвъзмездните средства се дават от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България.

Гости на събитието бяха заместител министър-председателят Томислав Дончев, регионалният шеф на Област Видин Албена Георгиева, инж. Огнян Ценков, през чийто мандат като кмет на Община Видин завършва работата по плана и други

Приветствие към присъстващите на откриването представители на институции и жители сервира инж. Цветан Асенов, заместник-кмет на Община Видин. “За мен е чест, че имам опцията да ви поздравя с „ добре пристигнали “ на територията на Пречиствателната станция за отпадъчни води в град Видин - най-модерното оборудване от този жанр в страната. За да стигнем до формалното разкриване на подобен незабравим обект, извървяхме дълъг и сложен път, в който сплотиха старания доста хора и институции. Община Видин благодари за поддръжката на Правителството и на министър-председателя Бойко Борисов, на Управляващия орган на Оперативната стратегия „ Околна среда “, на проектантите, на Строителя, на Строителния контрол, на екипа по плана, който работи безрезервно, с цел да можем през днешния ден да се радваме на това прелестно оборудване, с огромна социална значителност “ – съобщи той.

В своето изявление заместител министър-председателят Томислав Дончев дефинира построяването на пречиствателната станция като инвестиция в чистотата на околната среда и на река Дунав, в здравето и живота на всички жители. „ Напомням единствено, че това е втора фаза в продължение на един план, реализиран предходните години, който се надявам в огромна степен да е решил всички проблеми и провокации на града в областта на водоснабдяването и отвеждането на отпадъчни води. Общата стойност на двата плана наближава 70 милиона лева Тези вложения са значими, тъй като без тях всички други са сложни, даже невъзможни “ – сподели той и добави, че вложенията ще продължат. Предишната тематика е била „ води, канализация, запазване чистотата на реките “, а акцентът през идващите години ще е върху запазване на чистотата на въздуха. И това е директно обвързвано с качеството на живот на всеки от нас. „ Специално за Видин, през идващите 3 години най-голямата тематика ще е пътната съгласуваност със София. И в случай че всичко върви както е планувано, до 2023 година градът ще има бърза връзка със столицата. Парите са заделени, огромна част от подготовката е завършила, значимото е строителите да си свършат работата. Ние изискуем на Българския Север същото, което направихме на Юг. И това ще има непосредствено отражение върху качеството на живот и икономическото развиване на всяко обитаемо място “ - съобщи Дончев. След което благодари на всички, които са се трудили да осъществят комплицирания план за пречиствателната станция и пожела триумф на екипа в поддържането й.

Специален привет към гостите на събитието бяха осъществяванията на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “.
Във връзка с формалното разкриване на обекта, бе разгласен и Ден на отворените порти в границите на един час – от 11.30 до 12.30 ч., в който жителите можеха да прегледат и се срещнат с работата на модерното оборудване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР