Видимостта на космическия телескоп Евклид е възстановена след деликатна операция,

...
Видимостта на космическия телескоп Евклид е възстановена след деликатна операция,
Коментари Харесай

Телескопът „Евклид“ отново вижда вселената

Видимостта на галактическия телескоп " Евклид " е възобновена след деликатна интервенция, при която сполучливо е разтопен тъничък пласт лед, който е " замъглявал зрението му ", заяви Агенция Франс Прес с позоваване на Европейската галактическа организация (ЕКА).

Съществуваха опасения, че „ пълзящият “ лед може да забави задачата на европейския галактически телескоп, който през юли излетя на първата в света задача за проучване на галактическите загадки на тъмната материя.

Процедурата за топене на леда за леко стопляне е протекла " доста по-добре от предстоящото ", съобщи ЕКА.

" След като още първото огледало беше затоплено единствено с 34 °С, зрението на „ Евклид “ беше възобновено ", показват от агенцияте.

През ноември учените на земята видяха, че към забележимата светлинна камера на телескопа постъпва по-малко светлина.

Те откриха, че казусът е в пласта лед - за който се счита, че е с дебелината на нишка ДНК - той който се натрупва върху оптичните повърхности на телескопа.

На борда има нагреватели, които могат да затоплят целия галактически уред - развой, който беше осъществен малко след изстрелването на " Евклид ".

Но топлината уголемява доста материали, а стоплянето на целия галактически уред в този момент би изисквало деликатно наново калибриране.

Това би могло да забави задачата на телескопа с месеци, съобщи предходната седмица Ралф Кохли, академик, отговарящ за работата с инструментите на „ Евклид “.

Затова екипът избра да загрее обособени огледала с вярата да в профил казуса, без да се постанова да загрява целия галактически уред.

Защитата от вода е общ проблем за всички галактически апарати.

Въпреки всички старания на учените, малко количество вода, останало от сглобяването на галактическия транспортен съд на Земята, може да се " промъкне " в космоса.

Изправени пред студената безкрайност на космоса, водните молекули замръзват върху първата допустима повърхнина - в тази ситуация огледалата на „ Евклид “.

Ледът не е първият крах на " Евклид ".

Преди това екипът на земята в профил софтуерен проблем, при който галактическите лъчи объркаха датчика за ориентиране на галактическия уред.

Някои нежелани слънчеви лъчи също се намесваха в наблюденията на телескопа - проблем, решен посредством леко завъртане на апарата, сподели Кохли.

„ Евклид “ се намира близо до телескопа " Джеймс Уеб ", в постоянна орбита на към 1,5 милиона километра от Земята.

„ Евклид “ би трябвало да картографира една трета от небето - обхващаща умопомрачителните два милиарда галактики - и да сътвори най-точната 3D карта на Вселената до момента.

Учените се надяват, че това ще помогне да се хвърли повече светлина върху тъмната материя и тъмната сила, за които се счита, че съставляват 95% от Вселената, само че остават забулени в тайнственост. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР