Видеозаснемането на вота ще става чрез умни устройства, подобни на

...
Видеозаснемането на вота ще става чрез умни устройства, подобни на
Коментари Харесай

Очакват яка атака срещу системата за видеонаблюдение на вота

Видеозаснемането на вота ще става посредством умни устройства, сходни на телефон. Заради слаб интернет в 15% от секциите няма да има лъчение онлайн, а ще се вършат записи. 

" Обществената поръчка е стартирана. В понеделник ще се проведат договарянията с претендентите, подали предложения. Обществената поръчка е за доставката на мобилни устройства, стойка, информационна съгласуваност. Ще бъдат закупени 12 130 устройства, те са крайните устройства, с които ще боравят ръководителите на СИК, планувани са и запаси ", съобщи основният секретар на Министреството на електронното управление Ангел Петров в студиото на  " България заран ".

Устройствата образно наподобяват на телефон, само че не са. Гостът посочи и за какво не могат да бъдат употребявани камерите в учебните заведения.

" Ние използваме хардуера на операционната система на този миникомпютър, с цел да го превърнем в умна камера. 45% от секциите не са разположени в учебни заведения, а в читалища, клуб на пенсионер, домове за обществени услуги. Параметрите на камерите в учебните заведения не дават отговор на условията на ЦИК за по едно и също време предаване на тон и картина и качеството на видеото не е задоволително положително ", добави Петров.

Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК прикани за по-скорошно издание на методологическите инструкции към членовете на СИК и РИК.

" От Обществения съвет изпратихме предложение по какъв начин да се случва броенето, да се дефинира лице, което да следи какво се вижда на екрана. Добре бяха признати предложенията ни. По тези методологически инструкции ще стартират да се готвят членовете на СИК и РИК ", съобщи Цицелков.

В изборните бумаги ще има доста цифри за попълване, което усложнява процеса. чака се закъснение в работата с няколко часа, което значи и по-късно привършване на работата. Не е невероятно да има отлив на искащи да работят в СИК и РИК на изборите.

" На предходни избори имаше хора, които идваха, тъй като всичко ставаше бързо и елементарно. До към 3-4 часа сутринта обработвахме всички СИК-ове. Сега се връщаме по-назад във времето, ще има хора, които си дават ясна сметка какво ги чака и ще предпочетат да не вземат участие в СИК. Трябват ни хора, които да не се опасяват, че ще работят 2-3 часа повече, а не да желаят да вземат бързо и елементарно едни пари ", прикани Валери Цолов.

Главният секретар на Министерството на електронното ръководство посочи по какъв начин ще работи интелигентното устройство: " Стартира с натискането на едно копче, автоматизирано се зарежда приложението, ръководителят на комисията сканира QR код, който индивидуализира съответна комисия в системата, където гласоподавателите ще могат да следят в действително време процеса ". 

Реалните демонстрации на системата би трябвало да стартират от 21 март.

Покани са отправени към трите най-големи мобилни оператора у нас. Има период за обжалване на избора, който е скъсен на до 3 дни.

" С решение на ЦИК ще се дефинира платформата, на която ще се излъчва онлайн броенето, ще проведем масирана акция, с цел да гледат хората в действително време видеоизлъчването. Очакваме офанзиви, подготвили сме се, мобилните телекоми би трябвало да преценяват дали биха поели офанзиви във връзка с инфраструктурата, с която разполагат. Взети са фрапантни ограничения, чакаме всякакви възможни офанзиви във връзка с видеонаблюдението ", добави Ангел Петров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР