Видеозаписи от камера в престижен ресторант в столичния квартал Изток“

...
Видеозаписи от камера в престижен ресторант в столичния квартал Изток“
Коментари Харесай

Ето как полицаите проникнали в компютъра хакера Кристиян

Видеозаписи от камера в влиятелен ресторант в столичния квартал „ Изток “ са уличили 20-годишния Кристиян Бойков и сътрудниците му от компанията за кибер сигурност „ Тад груп “. Това разкри сензационно действен служащ от ГДБОП, зает в следствието против хакерите, източили данните на милиони българи от системата на Националната организация по приходите (НАП), написа Lupa.bg.

Преди дни Кристиян Хакера и комерсиалния шеф на „ Тад груп “ Георги Янков се снабдиха с обвинявания за тероризъм, обвързван с кибер закононарушения, обвинявания ще бъдат повдигнати и на боса на компанията Иван Тодоров, който се укрива в Канада. До прецизирането на обвиняването се стигна, откакто изненадващо за целия IT отрасъл антитерористите от ГДБОП съумяха да декриптират един от компютрите, употребени от Кристиян Бойков.

След проникването в компютъра на младия хакер, ченгетата откриха по неоспорим метод, че той е разпращал до медии имейли, в които се показва за съветски хакер, както и оставени от него улики от пробива в системата на Национална агенция за приходите. В декриптирания преносим компютър на Кристиян ченгетата откриха и данни, източени по компютърен път от 3 български банки, две застрахователни компании и няколко други огромни компании и това им даде съображение да издигнат тежки обвинявания към него и началникът му Георги Янков.

За да пробият комплицирано криптираната с ключова дума от 16 признака файлова система на Кристиян Хакера, ченгетата са работили неуморно, само че освен над компютъра му. Оперативните служащи се сетили да изземат камери за видеонаблюдение от десетки обекти в квартал „ Изток “. Така блъснали джакпота – Кристиян посещавал постоянно тузарски ресторант в квартала, екипиран с камери за видеонаблюдение с висока резолюция.

От записите ченгетата видели по какъв начин 20-годишния хакер вкарва паролата си, с цел да отключи своя преносим компютър. „ Отне ни 2-3 дни, с цел да изпробваме всички комбинации, защото нямахме идеална видимост от камерата. Все отново обаче успяхме да проникнем в компютъра му “, споделя зает в следствието против кибер терористите от „ Тад груп “.

Все още обаче ченгетата не съумяват да декриптират другите машини на Кристиян Хакера и сътрудниците му от „ Тад груп “. Специалисти пророкуват, че това може да отнеме години.

Същевременно шефът на Кристиян Бойков –Иван Тодоров, даде изявление пред уеб страницата „ Нова Варна “, в което внимателно опитва да се разграничи от своите чиновници. Баровецът твърди, че не е знаел за възможните зловредни хакерски занимания на своите подчинени.



Шефът на " Тад груп " Иван Тодоров елегантно се разграничи от служителя си Кристиян Бойков от далечна Канада

„ Обвинението в тероризъм е огромна изненада за мен. Категорично не може да става и дума за подбуждане и обезпечение на тази или друга хакерска офанзива от моя страна. ТАД ГРУП работи с компании и организации за подобряването на тяхната сигурност единствено след авансово подписан контракт за единодушие с услугите и декларация за конфиденциалност.

В трудовите контракти на нашите чиновници е заложена уговорка с наказателна клауза от 100 000 лв., в случай че си разрешат да тестват („ хакват “) системи без категорично документално позволение от наша страна. Също по този начин гласи, че при определяне и доказване на сходно действие ще бъде формирано дисциплинарно произвеждане по реда на КТ и ще бъдат известени съответните органи “, пази се Тодоров, който твърди, че е на бизнес конгрес в Канада, само че не разгласява фотоси от събитието.

Мнозина се съмняват, че Иван Тодоров просто е офейкал, изоставяйки хората си на произвола на ориста и Специализираната прокуратура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР