Видео показва как бежанец е улучен от куршум край българо-турската

...
Видео показва как бежанец е улучен от куршум край българо-турската
Коментари Харесай

Стреля ли България по бежанци край границата с Турция?


Видео демонстрира по какъв начин емигрант е улучен от патрон край българо-турската граница. Анализи на видеото и свидетелства на очевидци приказват за това, че патронът очевидно е бил изстрелян от българска територия. От България отхвърлят.

 

: няколко километра преди оградата на самата граница пътищата са от трошляк, а табели не разрешават прекосяването на цивилни коли. Кола на българската гранична полиция наподобява ескортира боен автомобил. В него се виждат хора. И двете транспортни средства се движат към границата с висока скорост.

Нелегални изтласквания на бежанци

" Понякога минават и по 10 такива коли дневно ", споделя възрастен мъж, последният гражданин на граничното село Граничар. “Връщат ги откъдето са пристигнали. Не знам какво се случва, само че виждам по какъв начин ги връщат назад с колите ”.
Редакцията предлага
От тези места постоянно идват информации за, при които не се прави самостоятелна инспекция на мигрантите. Денят е 3 октомври. На фона на залязващото слънце се разиграват драматични сцени. Група млади мъже описват, че са били върнати оттатък граничната ограда - назад на турска територия. Те са гневни - ругаят, хвърлят камъни. Българската полиция по-късно назовава държанието им “агресивно и враждебно ”.

Насилие край границата

Един от бежанците снима с мобилния си телефон - първо недоволството край граничната ограда, както и случилото се минути по-късно. Чува се изстрел, вижда се, че е прострелян млад мъж. Той се залюлява и пада на земята. Куршумът го е улучил в гърдите. Останалите бежанци вършат каквото могат, с цел да спасят живота му. Чуват се обезверени крясъци, безпомощни и комплицирани опити да бъде оказана първа помощ.

Името на младия мъж е Абдула, той е на 19 години. След случая е закаран в турска болница, където го оперират. Лекарят дава отговор документално на АРД и удостоверява, че момчето е имало огнестрелна рана. Куршумът е минал на  милиметри от сърцето. Репортери откриват Абдула няколко седмици по-късно в Турция. Състоянието му към този момент е устойчиво, само че той упреква българската гранична полиция.

" Никога не съм си представял, че ще стрелят по мен в страна, която се назовава европейска "

Според него българските органи на реда са се появили с автомобил. Първо изстреляли предупредителни изстрели, а след това стреляли по него. “Ако патронът беше раздрал вената ми, нямаше да съм жив в този момент. Това е знамение. Никога не съм си представял, че ще стрелят по мен - в страна, която се назовава европейска ”.

Анализ на видеото от мобилния телефон поддържа изцяло описа на Абдула. Експерти по балистика настояват, че изстрелът очевидно е пристигнал от посоката, накъдето е била ориентирана камерата – т.е. от  българската страна на границата.

Има и други видеоклипове, които демонстрират обстановката тъкмо пред изстрела. На едно от тях се вижда вонен камион и джип Land Rover Discovery от българската страна. И двата типа транспортни средства се употребяват от българските гранични сили.

Българското вътрешно министерство отхвърля

На въпрос за случая от българското Министерство на вътрешните работи дават отговор, че на 3 октомври е имало демонстрация на принуждение на границата. По служителите на реда били хвърляни камъни и един от тях е бил ранен, само че от българска страна не били давани изстрели.

. Според българските управляващи единствено тази година е имало повече от 150 000 опита за незаконно секване на границата. Това е четири пъти повече от миналата година, когато опитите са били 36 000. Мнозина не оцеляват след прехода през гористата околност край границата. Някои от тях – дни по-късно – се оказват в моргата – при лекар Галина Милева от в Бургас.

Често телата на мигрантите са в доста неприятно положение, когато идват в моргата, споделя патоложката - от време на време даже без облекла. “Твърде доста бежанци умряха в Странджа. Слабите и болните - тези, които не могат да продължат пътя си, тъй като са останали без вода и храна, просто биват изоставени и умират ”.

Текстът е писан въз основа на взаимно интернационално изследване на АRD - Виена, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, The Times и Domani.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР