Виден депутат от опозицията в най-новия член на НАТО изпита

...
Виден депутат от опозицията в най-новия член на НАТО изпита
Коментари Харесай

Балканската страна, където разкритията за корупция изпращат авторите им в затвора

Виден народен представител от опозицията в най-новия член на НАТО изпита на гърба си, че разкритията за корупция в страната изпращат създателя им в пандиза.

Небойша Медойевич прекарва съвсем 2 седмици зад решетките предишния месец, защото отхвърля да разкрие пред прокурорите детайлности, откакто упреква дългогодишния ръководещ хайлайф на Черна гора в корупция.

Депутатът е освободен на 13 декември, което съгласно него се дължи на острата интернационална реакция против задържането му, а " не на върховенството на закона, което е в действителност едва тук ", написа Bloomberg.

Арестът на Медойевич идва в основен миг за някогашната югославска република, опора на Запада в район, където към момента се усеща дългата ръка на Русия. Макар 620-хилядната страна да се освободи от въздействието на Москва след присъединението си към НАТО през 2017 година, тя е заобиколена от балкански страни, като Сърбия и Босна и Херцеговина, които към момента са въвлечени в битката за въздействие.

Въпреки че е най-напредналата по пътя на района за присъединение към Европейския съюз, тя е изправена пред големи трудности, преди да бъде призната за пълновръстен член, както е планувано през 2025 година

Черна гора би трябвало да направи повече за възстановяване на върховенството на закона, за отбрана на правата на индивида и самостоятелна правосъдна система и да се бори с незаконните групи, които придвижват опиати и изпират пари, съгласно Европейски Съюз. Блокът има несъгласия с някои от актуалните му членове като Полша, Унгария и Румъния, които оспорват демократичните му правила.

" Критиката тук нормално се възприема като деяние против страната. Това се споделя всякога, когато някой стартира да приказва намерено за корупция ", споделя Медойевич пред Bloomberg.

Обвинение в прелом

Международната правозащитна организация Freedom House означи спад в демократичните стандарти на Черна гора в последния си отчет. " Репортери без граници " класират страната на 103-о място от 180 страни в своя ранглиста за независимост на медиите заради натиска на държавното управление върху медиите и офанзивите против публицисти.

Черна гора се управлява от президента Мило Джуканович, който се издигна в редиците на еднопартийната система на Югославия като съдружник на някогашния сръбски президент Слободан Милошевич. Той се отдели от Милошевич през 1997 година, с цел да се показа като твърдо прозападна фигура, преди да управлява публично делене на страната си от Сърбия през 2006 година

Десет години по-късно, до момента в който се готви да причисли Черна гора към НАТО, той упреква Русия, че се пробва да го убие в опит за прелом по време на парламентарните избори.

Благодарение на политическия си имунитет - Джуканович е министър председател или президент съвсем непрекъснато от 1991 година насам - той предотвратява няколко следствия против себе си, в това число за контрабанда на цигари с Италия през Адриатическо море през 2005 година

" Арестът на Медойевич е индикативен за политическа система, която се характеризира с практикуване на персонална власт, а не с господство на закона ", споделя Тимъти Лес, началник на план на Форума за геополитика в Университета в Кеймбридж.

Черна гора не е виждала толкоз туристи от 3 десетилетия. И чака да завоюва €1 милиард от това
Черна гора не е виждала толкоз туристи от 3 десетилетия. И чака да завоюва €1 милиард от това

Секторът способства за 23% от Брутният вътрешен продукт на балканската страна

" Репресиите на Джуканович против опозицията освен ще затруднят приемането на промените, нужни за присъединение към Европейски Съюз, само че впускането в авторитаризъм дава на мнозина скептици по отношение на разширението в Европейски Съюз задоволителни учредения за прекъсване на кандидатурата на Черна гора ", изяснява Лес.

Арестът на опозиционния народен представител не е единствената стихия, която обгръща нацията тази година. В общественото пространство изтече видеозапис, показващ по какъв начин предприемачът Душко Кнежевич, създател и ръководител на Atlas Group, дава 97 500 $ в брой на изтъкнат член на партията на Джуканович, която ръководи страната след рухването на Желязната завеса.

Разцепване на олигархията

Предполага се, че видеото е записано преди централната банка на Черна гора да поеме контрола над двете банки на Кнежевич предишния месец, когато лиши лиценза на Invest Banka и съобщи, че Atlas Banka се нуждае от финансова инжекция, с цел да се избави.

Кнежевич упрекна управляващите, че желаят да конфискуват имуществото му поради спора му с президента. В изказване до локалните медии предприемачът твърди, че заплащането е един от многото " приноси " за ръководещата партия. Тя отхвърля изказванията му, с претекста, че предприемачът се пробва да дискредитира " държавните институции и да дестабилизира Черна гора ".

Опозиционният народен представител Медойевич гледа с интерес обръщането на Джуканович против неговия " дълготраен финансист ", до момента в който чака окончателното решение дали ще се върне зад решетките. " Това може да е най-сериознoтo разединение в олигархията на Черна гора до момента ", счита политикът /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР