VI блок на Козлодуй все пак ще бъде спрян, за

...
VI блок на Козлодуй все пак ще бъде спрян, за
Коментари Харесай

Спират все пак VI блок на Козлодуй в 0 часа в петък срещу събота

VI блок на " Козлодуй " въпреки всичко ще бъде спрян, с цел да се ремонтира пропускът на радиоактивна вода от трети парогенератор. Това ще стане най-вероятно в 0 часа в петък против събота.  Това научи " 24 часа "   от три самостоятелни източника. Все още публично известие от централата няма, оповестява " 24 часа ". Изборът за времето за прекъсване е поради плануваното стопляне.

Срокът на ремонта е сред 7 и 10 дни, разясниха специалисти. Други разясниха, че може да е и 17 дни. Зависело какъв брой бързо ще се открие течът, той е най-малък и е през дупчица като игла, обясниха експерти.

Стойностите на отделяната през тръбичките вода са под пределните, които изискват прекъсване. От централата обаче са решили да избегнат риска от увеличение на приключването на радиоактивна вода, макар че е в границите на допустимото.

Имало две гранични линии. При първата, при която обаче блокът може да работи, изпускането е 4 литра на час. В сегашната обстановка течът е литър на час.  

На 30 ноември от централата оповестиха, че в процеса на употреба на шести блок на АЕЦ „ Козлодуй ” са регистрирани индикации за пропуск на топлоносител от първи към втори силует в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи  надхвърлящи рестриктивните мерки за сигурност в софтуерния правилник на блока. При постигане на рестриктивните мерки за употреба в регламента, блокът ще бъде спрян за премахване на пропуща, предизвестиха от " Козлодуй ", като обявиха, че няма смяна в радиационната конюнктура в работните пространства и на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ”.

Какво значи това? 

Има индикации за пропуск от първи към втори силует (от нуклеарната към неядрената част - б.а.) на 3 парогенератор. Подобно нещо е случило предходната година на V блок, случило се е и по-миналата, само че в никакъв случай не се е стигало до гранични стойности по правилник, които да наложат прекъсване на блока. Това разясниха тогава за " 24 часа " от нуклеарния регулатор. В хода на работа тези пропуски спирали. Заради тези индикациите за пропуск на вода, наблюдението е непрестанно.

Парогенераторът създава пара, която върти турбината. По тръбички в него циркулира вода, която е подгрята от касетите в реактора. Тези тръбички, по които циркулира подгрятата от нуклеарното гориво вода, са нещо като радиатор на нерадиоактивна вода, която се трансформира в пара, която пък върти турбината.

Въпросният пропуск на микрочастички даже не е събитие по скалата на ИНЕС за събития в нуклеарни уреди, споделиха от Агенцията за нуклеарно контролиране, тогава. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР