Вхристиянството стигмата е появата на телесни рани, белези и болка

...
Вхристиянството стигмата е появата на телесни рани, белези и болка
Коментари Харесай

Стигмата – медицинска мистерия или чудо

Вхристиянството стигмата е появяването на телесни рани, белези и болежка тук-там, съответстващи на раните от разпването на Исус Христос. Тези объркващи знаци се появяват нормално дланите, китките и краката, както и в лявата част на тялото.

Висок % (може би над 80%) от всички хора, получаващи стигмата, са дами. Нещо повече, първите и единствени хора, получили стигмата са католици, които са живели след Великата схизма през 1054 година (бел. ред. институционно-политическо и духовно разделяне на християнската черква на два съществени дяла – римокатолицизъм и източно православие, така наречен Разкол сред Рим и Константинопол).

Често развенчавана като машинация, само че въпреки всичко има хора, които надълбоко имат вяра в стигмата. Идентифицирани са към 400 случая на стигмата, а първият стигматик, за който се знае, е получил рани през 1224 година

Но какво е стигмата – здравна тайнственост или знамение? Преценете сами.

Петте свещени рани

Петте свещени рани са петте прободни рани, които Исус Христос получава на кръста – по една на всяка ръка – на дланта или китката, по една на всеки крайник и една настрана под гърдите.



С по един гвоздей всяка ръка на Христос е прикована за хоризонталната дъска на кръста, забит евентуално от римски центурион с чук. По същия метод с два пирона за приковани и краката му за отвесната дъска. Последната рана е тази настрана под гърдите на Исус, където съгласно Новия Завет, тялото му е пронизано от копието на Лонгин, познато още като „ свещеното копие “, с което римският боец Лонгин го пробожда, с цел да удостовери гибелта му.

Какво е стигмата

Появата върху човешко тяло на белези или рани като тези, които Исус получава на кръста се назовава стигмата. Човек, който носи стигмата е прочут като стигматик.

Известни стигматици

Свети Франциск от Асизи бил първият прочут стигматик. На 14 септември 1224 година, до момента в който се моли в светилището Ла Верна в Тоскана по време на 40-дневния пост (бел. ред. Коледните пости), той получава привидение, вследствие на което получава стигмата.

Падре Пио



Един от най-забележителните стигматици обаче е Падре Пио, прочут още като Свети Пий от Пиетрелчина, духовник капуцин, който получава стигмата към 1911 година Той става прочут с това, че демонстрира раните на ръцете си и има сходни белези на краката си и под гърдите си. Падре Пио е канонизиран за светец от папа Йоан Павел II през 2002 година

Интересното е, че когато Ватиканът канонизира Падре Пио през 2002 година, той съзнателно заобикаля да загатва известните му физически характерности: стигмата или „ раните Христови “, които се появяват на ръцете и лявата му страна под гърдите. По персонално искане на папа Франциск останките на Падре Пио и тези на Свети Леополд Мандич бяха изложени в базиликата Свети Петър във Ватикана през февруари 2016 година

Терез Нойман

Германската католичка Терез Нойман била спорен стигматик. Тя първо оповестява за белези по гърдите ѝ, откакто твърди, че е имала привидение на Христос над Елеонският хълм*. Раните ѝ остават с нея до гибелта ѝ през 1962 година, макар че в никакъв случай не са били безапелационни за наблюдаващите учени.

Мария Франсес на Петте рани



Родена Ана Мария Гайо в семейство с татко, който демонстрира експанзия, Мария Франсес става монахиня в Третия медал на Францисканския медал на 16-годишна възраст. Когато е на 38 години получава видения, като ѝ се явява и свети архангел Рафаил, който излекувал някои от физическите ѝ болежки. По-късно получава стигмата, само че носи ръкавици, с цел да прикрие раните по ръцете си. След това става пророчица, а през 1867 година е канонизирана за светица от папа Пий IX.

Света Фаустина Ковалска

Полската римокатолическа монахиня Фаустина Ковалска твърди през целия си живот, че Исус ѝ се явява и беседва с нея. Тя очевидно е получила стигмата, само че също като невероятната ѝ връзка с Бог, тя я пази за себе си.

Света Вероника Джулиани

Вероника Джулиани била италианска монахиня от ордена на Капуцините клариси. Тя почнала да получава рани от трънния венец на Исус през 1694 година и петте свещени рани единствено три години по-късно.

Ан Катрин Емерих

Няколко години след присъединението си към Ордена на Августините, Ан Катрин Емерих се озовава прикована на легло през по-голямата част от живота си. През 1813 година по тялото на Емерих стартира да се появява стигмата. Кървенето стопира пет години по-късно, само че остава белег на гръдната ѝ кост с необикновената форма „ Y “, сходна по модел на кръст в близката черква.

Натуца Еволо



Натуца Еволо била италианска католичка, която получила стигмата откакто има видения с Исус Христос, Дева Мария, ангели и светци. Появата на кървави облици и думи по тялото ѝ към Великден ѝ предизвикали голяма физическа и психическа болежка.

Еволо била на процедура необразована, тъй че появяването на думи, които също така били на иврит и арамейски, карат хората да имат вяра, че става дума за стигмата. Когато тя умира, некролозите разлепени в град Паравати ди Милето я афишират за „ Слуга на Бог “.

*Елеонският рид или планина е рид, насочен от север на юг, ситуиран от източната страна на старите градски стени на Йерусалим и обособен от града посредством долината Кедрон. Другото му име е „ Маслинена планина “. В западното подножие на Елеонският рид е била ситуирана Гетсиманската градина и отсам съгласно описа на евангелията Христос се възнася на небето, заобиколен от учениците Си и Богородица.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР