Входа на дебата по второто четене на рамката на държавния

...
Входа на дебата по второто четене на рамката на държавния
Коментари Харесай

От ГЕРБ-СДС поискаха оттегляне на проектозакона за бюджета

Входа на дебата по второто четене на рамката на държавния бюджет за тази година от ГЕРБ-СДС приканиха планът да бъде изтеглен. Според Движение за права и свободи е подценена приходната част.

"Връщаме страната в интерес на жителите ", изясни вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова някои от предложенията.

От Движение за права и свободи считат, че би трябвало да се усили приходната част, която е подценена през инфлацията и коефициента дефлатор.

"Въпросът с предвидимостта е значим, изключително при този ритъм на инфлационните процеси ", уточни Йордан Цонев.

"С този бюджет споделяме на общините, семействата и бизнеса, че, може би, втората половина на годината могат да чакат обезщетения ", разяснява той.

Според Петър Чобанов има опция да се включат спомагателни разноски от централния бюджет. Според него част от тях могат да са за по-високи заплати в общините.

"Предлагаме в допълнение 30 млн.лв. за възстановяване оборудването в професионалните учебни заведения, предложенията са свързани с инфлацията, която евентуално за февруари ще стигне 10 на 100 и ще заплаши икономическия напредък ", аргументира се Чобанов.

Заради повишаването на дървесината и пелетите за огрев за още 50 млн.лв. от горната страна в бюджета, упорстват от Движението.

"Прекратяваме с практиката да се пускат компании, доближени до партии, в гората, да крадат, да продават за персонални облаги ", означи вицепремиерът Корнелия Нинова. Оттук нататък, увери тя, страната си връща ролята в помощ на своите жители.

"Не желаеме да изземваме функционалностите на частните, общинските притежатели, само че желаеме страната да се състезава равнопоставено ", изясни Нинова.

"Намерението е държавните горски стопанства да назначават лични служащи, които да секат дървесината, да имат високопланински машини за транспортиране до пункта, откъдето хората ще могат да си я купят на естествена цена. Над 1,5 млн. фамилии употребяват дърва за огрев, цената им е проблем ", уточни Корнелия Нинова.

Затова измежду ограниченията е горските стопанства сами да добиват дървесина и да я продават на хората на себестойността, на която са я придобили.

"Кого ще намерете от Българска социалистическа партия да отиде да сече дърва в гората, по тази причина предлагаме в допълнение 50 млн.лв. ", репликира Рамадан Аталай.

"Ние изборно не вършим описи на хора, които да получават дърва за огрев ", включи се по тематиката и финансовият министър Асен Василев. Контролът и осъществяването би трябвало да са в разнообразни ръце, счита той.

ГЕРБ-СДС желаеха този бюджет да бъде изтеглен и до края на март импортиран нов, с небосвод до края на годината.

От парламентарната група показаха, че в целия бюджет липсва цялостна политика по приходите и "не е добре да сме догонващи при инфлационните процеси ". Красимир Вълчев означи, че той освен не компенсира обратно, само че и напред.

"Анализът демонстрира, че има скрита упоритост в събираемостта, само че ние не я видяхме, а видяхме, че на министъра му харесва инфлацията ", разяснява той.

"Ненавременното справяне с енергийната рецесия неимоверно се отрази върху повишаването на живота ", уточни и Александър Иванов.

Николина Ангелкова посочи потребността от спомагателни средства, 120 млн. лева, за бранш „ туризъм “ като един от най-засегнатия от Коронавирус пандемията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР