Вградовете и селата на Северозападна Колумбия вездесъщият графит AGC сигнализира

...
Вградовете и селата на Северозападна Колумбия вездесъщият графит AGC сигнализира
Коментари Харесай

Примка около шията: Как управлява най-големият наркокартел в Колумбия

Вградовете и селата на Северозападна Колумбия вездесъщият графит " AGC " алармира за злокобното наличие на могъщия наркокартел " Гълф ".

Изрисуван със спрей по стените, той има за цел да внуши боязън на жителите и да ги накара да мълчат, тъй като кланът се впуска в бързо ескалираща борба с държавното управление в регион, който е от решаващо значение за процъфтяващата търговия с кокаин, противозаконния рандеман на потребни изкопаеми и други доходоносни незаконни инициативи.

Colombia suspends ceasefire with country's main drug trafficking cartel
— BBC News (World) (@BBCWorld)
" Да приказваш за клана, значи да си сложиш примка на врата " - споделя гражданин на Тараса, град, който неотдавна се оказа на милостта на картела.

Подобно на доста други интервюирани от Агенция Франс Прес в района, този гражданин не пожела да разкрие името си от боязън.

Известен още като " Автодефенсас гайтанистас на Колумбия " или AGC, кланът " Гълф " е най-големият наркокартел в най-големия производител на кокаин в света.

Той има дълга история на принуждение в региона, именуван от локалните поданици " Бермудския триъгълник ", поради многото хора, които са изчезнали там, единствено с цел да бъдат открити мъртви в близката река.

Властите упрекват картела в подстрекателство към принуждение и вандализъм на незаконните златотърсачи в северозападния район, които стачкуват против ограничението на активността им.

Според държавното управление по този метод кланът е нарушил изискванията на преустановяване на огъня, което не е траяло и три месеца.

Миньорите са сложили пътни блокади, нападнали са държавни здания, банка и цивилни жители - съществено са нарушили всекидневния живот и поминъка.

В неделя десетина нападатели на мотоциклети подпалиха два рейса и четири камиона на националния път 25 - значима връзка сред Карибско море в северната част на Колумбия и град Меделин в източната част на страната.

Това накара президента Густаво Петро да разгласи " обновяване " на военните интервенции против картела.

Военните и полицията изпратиха 10 000 въоръжени чиновници в района, а блокадите на път N25 бяха разчистени.

Но локален публицист, също говорещ при изискване за анонимност, съобщи пред Агенция Франс Прес, че при всички положения " пътят остава под контрола на клана.

I wouldn't mind after Ukraine is done, the entire world jumps in and cleans out South America, Central America, and Mexico. CIA should wipe their own ass's though. CIA created it all.✅
— Mike (@mikeymike113427)
Населението е " пленник "

Големите камиони, пренасящи значими консумативи, които нормално се движат по път N25, в този момент пътуват в колони от десетки коли.

Те са ескортирани от тежковъоръжени членове на силите за сигурност около към момента лежащите там опожарени транспортни средства.

" Ситуацията е под надзор ", декларира един боец, до момента в който се качва на " Хъмви ", с цел да се причисли към един от комплицираните конвои за сигурност, преминаващи под видимо спокойния взор на селяните.

Не всички са уверени в това.

Местна жена, която държи непретенциозен крайпътен ресторант е била очевидец на нападението в неделя.

Тя с ненаситност сподели видеоклип на мобилния си телефон, на който се виждат двата рейса в пламъци, само че отхвърли да опише събитията.

Според локалния публицист митингът на миньорите е почнал с офанзива против държавното управление, само че " в последна сметка е взел популацията за пленник ".

Гумерсиндо Кастийо Боларио, водач на групата на миньорите от Тараза, упорства, че няма никакви връзки с клана, и упреква държавното управление в " заклеймяващи обвинявания ".

Икономическата интензивност в Тараза частично се възобнови след разполагането на военните там, като магазините са отворени най-малко заран, а в някои питейни заведения звучи музика.

President Gustavo Petro has suspended a ceasefire with the, the main drug trafficking in the country.
— Improve the News (@improvethenews)
" Хората към този момент не можеха да се движат, да излизат и да купуват храна ", споделя водачът " Фабер ".  " Двайсет дни без работа - все едно още веднъж е пандемия ".

" Тук вършим това, което ни кажат ", прибавя притежател на магазин за хранителни артикули, базирайки се на заповеди и закани, предадени от клана посредством WhatsApp.

Въпреки мирното съглашение от 2016 година, с което партизанската формация ФАРК се разоръжава, боевете не престават, тъй като кланът и други въоръжени групировки се борят за надзор над противозаконните запаси и маршрутите за трафик.

Петро разгласи едностранно преустановяване на огъня с въоръжените групировки в навечерието на Нова година в осъществяване на амбициозния си проект за " цялостен мир " след десетилетия на принуждение.

Примирието остава в действие, с изключение на с клана.

" Не знаем какво ще се случи ", споделя хотелиер от Тараза. " Пълна неустановеност. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР