Вейпове*, конфискувани от ученици, съдържат високи нива на олово, никел

...
Вейпове*, конфискувани от ученици, съдържат високи нива на олово, никел
Коментари Харесай

Вейпинг модата сред ученици: Високи нива на олово, никел и хром

Вейпове * , иззети от възпитаници, съдържат високи равнища на олово, никел и хром, откри BBC News.

Използваните вейпове, събрани в колежа Бакстър в Кидърминстър, бяха тествани в лаборатория.

Резултатите демонстрират, че децата, които ги употребяват, могат да вдишват повече от два пъти дневното безвредно количество олово и девет пъти безвредното количество никел.

Високите равнища на излагане на олово при деца могат да повлияят на централната нервна система и развиването на мозъка, съгласно Световната здравна организация.
Смята се, че vapes се употребяват необятно от деца в междинното учебно заведение и Baxter College не е единственият, който се пробва да ги спре да vape по време на образователни часове.

Лабораторията Inter Scientific в Ливърпул, която работи с производителите на вейпове, с цел да подсигурява спазването на регулаторните стандарти, проучва 18 вейпове.

Повечето бяха противозаконни и не бяха минали през никакъв тип тестване, преди да бъдат продадени в Обединеното кралство.

Съоснователят на лабораторията Дейвид Лоусън сподели: „ За 15 години тестване в никакъв случай не съм виждал олово в устройство.

„ Нито едно от тях не би трябвало да бъде на пазара – те нарушават всички правила за позволените равнища на метал.

„ Те са най-лошият набор от резултати, които в миналото съм виждал. “

В " хайлайтъри " - проектирани с ярки цветове, с цел да наподобяват като писалки количествата открити метали са:

олово - 12 микрограма на грам, 2,4 пъти над избраното безвредно равнище на експозиция

никел - 9,6 пъти безвредни равнища

хром - 6,6 пъти безвредни равнища

Смяташе се, че металите идват от нагревателния детайл, само че тестванията демонстрираха, че те са в самата електронна течност.

Лабораторните проби също откриха съединения, наречени карбонили - които се разграждат, когато е-течността се нагрее, до химикали като формалдехид и ацеталдехид, открити също в цигарения пушек - на равнище 10 пъти по-високо от равнището в легалните парни газове. Някои даже имаха повече от цигари.
Производителите би трябвало да съблюдават наредбите по отношение на съставките, пакетирането и маркетинга - и всички електронни цигари и електронни течности би трябвало да бъдат регистрирани в Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA). Но организацията не е длъжна да ревизира изказванията, направени в документите, и няма пълномощия да проверява нерегистрирани артикули.

Ръководителят на отдела за електронни цигари на MHRA Крейг Копланд сподели, че резултатите ще бъдат прегледани, с цел да се реши дали вейповете съставляват риск за здравето.

„ Оловото е невротоксин и поврежда развиването на мозъка, хромът и никелът са алергени, а металните частици като цяло в кръвния поток могат да провокират съсирване на кръвта и да обострят сърдечно-съдовите болести “, сподели той.

„ Карбонилите са леко канцерогенни и заради това при продължителна приложимост ще усилят риска от рак – само че в легалните артикули равнищата на всички тези неща са извънредно ниски, тъй че рискът за живота на индивида е извънредно дребен. “

Но господин Лоусън сподели, че в последно време има доста по-голям растеж на незаконните артикули и „ някои от тях е мъчно да се разграничат тези, които са евентуално законни “.

Правителството е отпуснало £3 милиона за справяне с продажбата на противозаконни вейпове в Англия. Той желае да финансира повече тестови покупки и продуктите да бъдат отстранени от магазините и приканва за доказателства, с цел да помогне за понижаване на броя на децата, които имат достъп до електронни устройства.

Терминът " вейпинг " произлиза от британската дума „ vape ”, което значи да „ вдишвате пушек ”, който се създава от електронните цигари или някакво друго устройство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР