Ветровете и наводненията от циклона Идай, които удариха югоизточна Африка,

...
Ветровете и наводненията от циклона Идай, които удариха югоизточна Африка,
Коментари Харесай

Над 2,6 милиона души са засегнати от циклона Идай

Ветровете и наводненията от циклона " Идай ", които удариха югоизточна Африка, засегнаха повече от 2,6 милиона души и са едно от най-тежките бедствия, свързани с времето , регистрирано в миналото в южното полукълбо , оповестиха представители на Организация на обединените нации, представени от " Ройтерс ".

Спасителните екипи към момента се борят да доближат до жертвите пет дни откакто циклона удари със скорост до 170 км/ч от Индийския океан до Мозамбик, а по-късно Зимбабве и Малави.

Много оживели са хванати в капан в отдалечени региони, заобиколени от разрушени пътища, срутени здания и потопени села .

" Има чувство в хората, че светът към момента не схваща какъв брой тежка е тази злополука ", разяснява Матю Кокрейн, представител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на брифинг в Женева.

" Пълният смут и цялостното влияние ще се появят скоро, през идващите дни ", добавя той.

Официалният брой на смъртните случаи в Мозамбик е 84, само че президентът Филипе Нюси съобщи през вчерашния ден, че е прелетял над някои от най-силно засегнатите зони и вижда тела, плаващи в реките .

Изследванията на сателитни фотоси демонстрират, че 1,7 милиона души са били на пътя на циклона в Мозамбик , а други 920 000 са наранени в Малави , изяснява Херве Верхосел, основен представител на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации, той няма данни за Зимбабве.

Няколко реки са излезли от крайбрежията си или са на път да наводнят голяма повърхност , налична единствено по въздух и вода , добавя Лола Кастро, районен шеф на WFP за Южна Африка, на брифинг на Организация на обединените нации от Йоханесбург.

Силни дъждове предшестват циклона, усложнявайки проблемите , съобщи Клеър Нулис от Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации.

" Н ай-лошите ни страхове се случват ... можем да кажем, че това е едно от най-лошите климатични бедствия , свързани с тропическите циклони в южното полукълбо . " Сушите са класифицирани като свързани с климата, а не свързани с времето.

Бейра е ниско ситуиран крайбрежен град с население от 500 000 души и водата няма къде да се оттича , разяснява Нулис. В Бейра е и второто по величина пристанище на Мозамбик , което служи като врата към страни без изход на море в района .

Градът е и надзорен пункт на водопровод , който минава от Бейра до Зимбабве и доставя по-голямата част от горивото на страната , а тръбопроводът е развалена, добавя енергийният министър на Зимбабве Жорум Гъмбо. Страната разполага с задоволително ресурси, само че ремонтът в Бейра може да отнеме най-малко седмица, изяснява той.
 Най-малко 1000 са жертвите на циклона
Най-малко 1000 са жертвите на циклона " Идай " в Мозамбик

Червеният кръст и Червеният полумесец дефинират циклона като " голям и отблъскващ "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР